Kommunernas nedskärningar på skolan kommer att slå stenhårt mot lärare och elever och leda till en fullständig katastrof, skriver gymnasieläraren Filippa Mannerheim.

LÄS ÄVEN: Läraruppror i protest mot nedskärningar – varnar för flykt

Det är med en växande klump i magen jag läser de förtvivlade vittnesmålen från lärare via instagramkontot ”Stockholms skolor larmar”, ett initiativ från Sveriges Lärare Stockholm:

”Bildläraren på vår skola kommer nu att få undervisa 500 elever i veckan!”

”4 resurspedagoger som stöttar elever i behov och 2 lärartjänster ska bort från vår skola. Vi är så oroliga.”

”10 tjänster ska försvinna från min skola. 10! Förstår ni vad det gör med en skola? Med en personalgrupp?”

Som utomstående är det kanske svårt att förstå vad detta betyder men för oss verksamma lärare blir bilden som målas upp via vittnesmålen glasklar: Kommunens budget kommer att slå stenhårt mot lärare och elever! Nedskärningarna kommer att leda till fullständig katastrof ute på skolorna. Och det här gäller inte bara i Stockholm. Kommuner i hela landet skär ned på skolan.

Men svensk skola är redan extremt slimmad. Under de 20 år jag arbetat som lärare har utvecklingen gått mot successivt minskad omkringpersonal, minskade resurser och en kraftigt ökad arbetsbelastning.

Om det inte vore så förtvivlat skulle man skratta åt det.

Många gymnasielärare idag har sex hundrapoängskurser på en heltid, där klasserna är maxade, med 33 elever/klass. Det är nästan 200 elever i undervisning. En enda större examinerande uppgift per klass innebär veckor av rättning. I vissa klassrum finns det inte stolar till alla utan allt hänger på att någon av eleverna skolkar eller är sjuk. På dessa mastodonttjänster tillkommer mentorskapets svarta hål, där allt mellan himmel och jord öses ned – ett uppdrag som blivit oändligt och skapar en enorm samvetsstress.

Och samtidigt uppmanas vi lärare med pompös vokabulär av våra skolmyndigheter att ”anpassa” undervisningen efter varje enskild individs unika behov” och när vi misslyckas för att förutsättningarna inte finns, ska vi fortbildas.

Om det inte vore så förtvivlat skulle man skratta åt det.

Är det detta politikerna kallar ”en skola i världsklass”?

På vissa skolor talar skolledarna nu om att ”hyvla” i verksamheten och det är väl antagligen det mest humana man kan göra, givet läget. Men låt mig vara glasklar: Dessa borthyvlade skivor, tunna som tjocka, kommer att märkas.

Färre vuxna, stökigare studiemiljö, mindre tid för varje elev, mer hets och stress, mer gråt och sjukskrivning, mer våld, mer psykisk ohälsa, fler hemmasittare och sjunkande kunskapsresultat. En situation som tyvärr inte går att ”inspirationsföreläsa bort.” Är det detta politikerna kallar ”en skola i världsklass”?

På andra skolor ska lärare få ännu mer undervisning i sina tjänster, upp till 8 100-poängskurser på gymnasiet! Det är givetvis helt omöjligt att försöka sig på att undervisa så många elever utan att gå sönder eller fuska rejält – ändå sker detta nu! Det finns inget stopp. Lärares tjänster är som gummiband, bara att dra ut ännu mer. Tills det spricker.

Och jag hoppas innerligt att det spricker nu. För det här yrket börjar bli farligt.

Kära lärarkollega i Stockholm och i Göteborg. Jag vet att du som jag är trött. Jag vet hur utmattad och slutkörd man är efter en tung arbetsvecka. Men den 6 maj planerar lärarfacket i Stockholm en demonstration, följt av ytterligare en i Göteborg, 25 maj, med krav på politikerna att stoppa nedskärningarna och skjuta till de miljoner som saknas. 

Då måste vi lärare finna gemensam kraft att närvara. För vi klarar faktiskt inte fler nedskärningar nu.

ENGAGERA DIG:

6/5 har lärarfacket ansökt om tillstånd för en demonstration i Stockholm och 25/5 i Göteborg.

På Sveriges Lärares Instagramkonto @sthlmsskolorlarmar presenteras varje dag ett nytt vittnesmål om vilka konsekvenser nedskärningarna kommer att få.

Här finns en länk till ett upprop för att stoppa nedskärningarna i skolan. Skriv under du också.

LÄS MER:

LÄS ÄVEN: 

Läraruppror i protest mot nedskärningar – varnar för flykt

Fackliga ombud sökes: ”Kan påverka mycket”

Lärare hotas av uppsägning efter sparkraven

Skolministern: ”Kommunen har massor med pengar”

Regeringens budget: ”Svek mot lärarna”