Lärarförbundets skarpa uppmaning om skolpengen: ”Sansa er”

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Regeringens förslag om att kommuner ska få ge mindre skolpeng till friskolor får kritik, både från oppositionen och Friskolornas riksförbund. Men Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand beskriver åtgärden som ett steg i rätt riktning.

LÄS ÄVEN: Regeringen: Friskolor kan få avdrag på skolpeng

Kommuner ska få göra avdrag på friskolornas skolpeng beroende på vilket ansvar friskolan tar i förhållande till den kommunala skolan. Det är kärnan i regeringens förslag om en mer likvärdigt finansierad skola.

Men det saknas detaljer om hur det ska fungera och hur mycket pengar det gäller.

– Vi välkomnar att regeringen går ut med en remiss, vi har under många år pekat på hur fel det blir med nuvarande skolpengskonstruktion, och hur friskolorna överkompenseras. De får betalt för uppdrag de inte har, säger Johanna Jaara Åstrand.

Men Moderaternas utbildningspolitiske talesperson är kritisk.

– Vi har länge menat att skolans finansiering måste göras om i grunden, både skolpengen och statsbidragen. Socialdemokraternas förslag går inte till botten med de problem vi ser med obefintlig transparens och stora oförklarliga skillnader mellan kommunerna, säger Lars Hjälmered.

”Riskerar slå ut flera skolor”

Centerpartiet oroar sig för de små aktörernas skull.

– Vi ska läsa och analysera förslaget. Men av det som hittills framkommit verkar regeringen inte ta chansen att öka likvärdigheten, transparensen och stärka de små skolorna samtidigt som man nu lägger ett förslag som riskerar att slå ut flera skolor som bedriver en bra verksamhet, inte minst små fristående skolor på landsbygden, vilket är mycket olyckligt, säger utbildningspolitiske talespersonen Fredrik Christenssen i ett sms-svar. 

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson uppger att de behöver analysera detaljerna i förslaget innan de tar ställning.

– Det är positivt om vi kan stoppa blödningen av svenska skattebetalares pengar till oseriösa aktörer, när sådana förekommer, och samtidigt ta krafttag mot muslimska friskolor som bidrar till samhällssplittringen. De stora problemen i svensk skola har dock ingenting att göra med det fria skolvalet, tvärtom har friskolor gynnat Sveriges elever, skriver han i ett mejl och fortsätter: 

 – Riksrevisionen meddelade i förra veckan att de ska granska skolpengen och att Socialdemokraterna föregår detta framstår mest som valkampanjande. Hade S velat göra verklig skillnad hade de fokuserat på skolans kärnproblem. Det är ingen hemlighet att skolans övergripande problem har att göra med massinvandringen, då elever med bland annat bristande allmäna förkunskaper, bristande språkkunskaper och bristande respekt för lärare, tar oerhörda resurser i anspråk. 

Friskolornas riksförbunds vd Ulla Hamilton är bekymrad över effekterna förslaget kan få för fristående skolor. 

– Vi tycker att det är ansvarslöst av regeringen att gå ut med ett sådant förslag. Det framkom väldigt tydligt att man inte kunde svara på frågorna vilka konsekvenserna skulle bli. Det är ansvarslöst gentemot de 400 000 eleverna i friskolor och våra medlemmar, säger Ulla Hamilton, förbundets vd, till TT.

Medan skolminister Lina Axelsson Kihlblom inte ser någon risk för friskolenedläggningar till följd av förslaget har Ulla Hamilton en helt annan bild.

– Det finns absolut en risk. (Utbildningsminister) Anna Ekström har tidigare sagt att avdraget skulle handla om cirka 8,5 procent av skolpengen. Det innebär en risk för att friskolorna inte får ihop ekonomin, säger Ulla Hamilton. 

TT: Menar du att varenda friskola i landet riskerar att försvinna?

– Det finns ju en risk för det. Det beror på vilka effekterna blir.

Men Johanna Jaara Åstrand oroar sig inte för en massdöd bland friskolorna.

– Det är verkligen att överdriva och förneka det faktum att friskolorna idag kan göra vinster för att de får mer pengar än de kostnader de faktiskt har, säger Johanna Jaara Åstrand.

Förslaget går nu på remiss till Lagrådet.

– Nu hoppas vi att politikerna sansar sig och röstar igenom en förändring. Den är viktig för att återupprätta en likvärdig finansiering av skolan, säger Johanna Jaara Åstrand.

Sveriges kommuner och regioner (SKR) avvaktar med att kommentera förslaget tills de tagit del av regeringens förslag.

LÄS ÄVEN: 

Så tycker partierna om skolpengssystemet

Förslag om kortare köer till friskolor väntas