Affären stoppad – Akelius får inte köpa Academedia

Säljaren Mellby Gård ångrar sig och säljer inte sin del i Academedia till miljardären Roger Akelius.

Mångmiljardären Roger Akelius köp av skolkoncernen Academedia har stoppats – säljaren Mellby Gård har ångrat sig efter den senaste tidens uppmärksamhet kring affären, skriver Dagens industri.
Akelius skriver i ett mejl till TT att hans "ambitioner att utveckla pedagogik står kvar".

– Det har inte känts bra alls. Det viktigaste när man gör en affär är att det ska kännas rätt i magen. Man ska kunna sova gott och det ska vara positivt för bolaget och dess anställda, säger Mellby Gårds vd Johan Andersson till tidningen.

Roger Akelius säger i en skriftlig kommentar till TT att Rune Andersson (Mellby Gårds grundare, red anm) och Johan Andersson ringde honom och föreslog att affären ska återgå.

"Rune och Johan är mina vänner så svaret var enkelt. Mina ambitioner att utveckla pedagogik står kvar. Men de presenterar jag senare i ett helt annat sammanhang", skriver Akelius.

Värd 1,7 miljarder

I uttalandet riktar han även en känga till dem som kritiserat hans förslag att stoppa aktieutdelningen i Academedia, och tar några exempel:

"Några skrev: Skolan och dess miljö är redan utmärkt. Utdelning på aktier från skattefinansierade skolor är viktigare än barnens och lärarnas utveckling".

Akelius Foundation skulle ursprungligen ha förvärvat hela Mellby Gårds innehav i Academedia till ett värde av nästan 1,7 miljarder kronor, men i och med att avtalet inte fullföljs är Mellby Gård fortsatt största ägare med 24,4 procent av aktierna i Academedia.

Kritik från investerare

Roger Akelius uppgav i samband med att affären blev känd tidigare i veckan att han ville förändra skolan i grunden. Förslaget att stoppa utdelningen har lett till kritik från investerare och kursras för Academedias aktie.

Akelius föreslog även att Academedia skulle få tillåtelse att ta betalt av föräldrar för att deras barn skulle gå i dess skolor – för att så småningom kunna tjäna pengar. Förslaget har avfärdats av såväl Friskolornas riksförbund, som Socialdemokraterna och skolminister Lotta Edholm (L).

LÄS MER:

”Köpet av Academedia är ren välgörenhet”

”Uppfriskande att han talar om skolans uppdrag”