LR höjer krav på vaccinering i skolan: ”Vi måste hjälpas åt”

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Skolvärlden

Rapporterna om ökad smittspridning bland unga har duggat tätt under veckan. Samtidigt diskuteras vaccinering från 12 års ålder och från Lärarnas Riksförbund höjs krav om skolnära vaccinering för gymnasieelever.

– Vi behöver sätta till alla klutar och hjälpas åt att få upp vaccinationsgraden så att vi kan ha en skolgång som håller, säger LR:s ordförande Åsa Fahlén.

Smittspridningen av covid-19 ökar i Sverige och då främst bland unga. Under torsdagen meddelande också Folkhälsomyndigheten, FHM, att 15 fall av den nya virusmutationen my upptäckts i Sverige.

Samtidigt har det under veckan kommit in rapporter om covidutbrott på ett flertal skolor runt om i landet. På Ringsjöskolan i Höör rapporterar TT om att 50 elever har konstaterats med coronavirus sedan skolstart och sedan flera elever på Klarebergsskolan på Hisingen i Göteborg visat sig vara smittade skickades två högstadieklasser hem. Senast i raden var Kungsmadsskolan i Växjö som under torsdagen skickade hem alla elever i årskurs två på restaurangprogrammet efter ett utbrott av covid-19 bland en handfull elever.

Nu manar FHM på de yngre lärarna i både grundskola och gymnasium att fullvaccinera sig. Enligt myndighetens statistik är andelen grundskolelärare mellan 23 och 34 år som vaccinerat sig med en andra dos endast 48 procent. Och även på gymnasiet är det unga lärare som har den lägsta vaccinationsgraden.

Under torsdagen gav även Norges statsminister Erna Solberg besked om att landet ska börja ge en dos vaccin till unga mellan 12 och 15 år. Men än så länge väntar inte något sådant beslut från FHM. För Göteborgs-Posten uppgav dock Karin Tegmark Wisell, biträdande statsepidemiolog att de nu kommer att titta på vad grannlandet har för data som grund för åtgärden.

– Vi tittar intensivt på den här frågan och bereder den. Än så länge har vi inte kommit fram till att vi vill rekommendera den här gruppen vaccination, säger Karin Tegmark Wisell till tidningen.

För ungdomar mellan 15­ och 17 år ligger vaccinationsgraden i dagsläget på 55,4 procent. Och i hopp om att fler ungdomar ska välja att vaccinera sig var Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén i veckan ute och krävde att gymnasieelever ska ges möjlighet att vaccineras på eller nära skolan.

– Vi är fortfarande i en pandemi och vi ser att det kommer nya mutationer. Då behöver vi sätta till alla klutar och hjälpas åt att få upp vaccinationsgraden så att vi kan ha en skolgång som håller, säger Åsa Fahlén till SVT Rapport.

Men Sveriges kommuner och regioner, SKR, vill inte uppmana regionerna att erbjuda vaccinationer i skolan eftersom myndigheten anser att det är upp till varje region att besluta om.