Lärares utsatthet jämförs med pizzabagare: ”Hånfullt och nonchalant”

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Skolvärlden

Norrbottens smittskyddsläkare Anders Nystedt menar att lärare inte är en särskilt utsatt yrkesgrupp för smittspridning av covid-19 och att pizzabagare löper åtta gånger större risk att bli smittade än lärare.
Uttalandet upprör högstadieläraren och LR-ledamoten Ingrid Pihl.
– Provocerande, säger hon.

Det är i ett-tv-inslag från SVT Norrbotten om en eventuell återgång till distansundervisning som smittskyddsläkaren Anders Nystedt intervjuas. Han hänvisar till att smittan varit som störst efter skollov och att han inte tror på distansundervisning eller skolstängningar som ett smittskyddsverktyg.

Vidare menar han att personal i förskola och skola inte är en yrkesgrupp som sticker ut på något särskilt sätt.

– Tvärtom, om man tittar på pizzabagare till exempel så har de åtta gånger så hög risk att bli smittade än lärare. Den enda yrkesgrupp inom skolväsendet som sticker ut lite grann är rektorer, för rektorer träffar mycket människor, säger Nystedt.

LR-styrelseledamoten och högstadieläraren Ingrid Pihl i Piteå reagerar på inslaget:

– Det är nonchalant och känns hånfullt på det sätt han uttrycker sig. Samtidigt medger han ju att det är gammal data från i somras, det kanske inte var en ögonblicksbild då, som i sin tur baseras på tidigare fakta. Jag undrar vad han stödjer sig på när han säger det här. Det är oerhört provocerande.

Ingrid Pihl är mentor i klass 9 på Pitholmsskolan vars vårtermin nu har inletts. Hon berättar att både hon och flera av hennes kollegor tidigare testade positivt för Covid-19 trots att ingen träffade andra människor på sin fritid.

– Vi tog mat i skolan med samma verktyg som alla andra, har försökt hålla avstånd och uppmanat alla att tvätta händerna men i övrigt har det inte gått att hålla avstånd i klassrumssituationer och matsal. Jag skulle vilja syna den statistik som säger att lärare inte skulle finnas med i en riskgrupp.

I en fråga är dock Pihl enig med Nystedt.

– Jag håller med honom om att stängda skolor inte är en bra lösning annat än i undantagsfall. Men vi vill bli tagna på allvar, att vi som yrkesgrupp utsätts för risker och känner oro.