Läraren efter beskedet om vaccination för elever: ”Blir tryggare”

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Skolvärlden

Beskedet om vaccinstart för gymnasieelever i augusti välkomnas av såväl lärarfack som lärare på gymnasiet.
– Ju fler som vaccineras av de som befinner sig i skolan desto bättre är det ju, säger LR:s ordförande Åsa Fahlén.

Åsa Fahlén menar att beskedet är positivt, om än inte det allra viktigaste när det kommer till vaccinering i skolan.

– Det här skapar större säkerhet för våra medlemmar. Samtidigt är det ännu viktigare att alla lärare vaccinerats när skolorna drar i gång. Där vet vi att det ser lite olika ut runt om i landet, säger hon.

Anders Nordlöf jobbar som lärare i biologi och naturkunskap på Blackebergs gymnasium i Stockholm, och även han välkomnar beskedet.

– Det är förstås bra om de vaccineras. Då blir det ju tryggare att gå tillbaka till klassrummet i höst, säger han.

Han kände sig ganska trygg inför höstterminen redan innan beskedet kom eftersom han har hunnit ta sin andra dos vaccin. Men han beskriver den arbetsmiljö lärarna haft under våren som allt annat än säker.

– Det är ju ingen som kan något om de här sakerna som skulle titta på ett klassrum med 30 elever och säga ”det här är en smittsäker arbetsmiljö”. Men ändå har vi jobbat så.

På Blackebergs gymnasium har årskurserna turats om att vara på plats under våren för att minska trängseln. Men klasserna har inte delats upp, så i själva klassrummet har trängseln inte varit mindre än annars.

– Jag jobbar som fackligt lokalombud också, och jag har bett Stockholm stad skicka ut någon och se efter hur det faktiskt ser ut i ett klassrum och säga att ”det här är ok”. Men det gör de ju inte, säger han, och tillägger:

– Jag kan förstå att det finns stora samhällsvinster med att hålla skolan öppen, men man ska inte låtsas att det är en smittsäker miljö.

Åsa Fahlén delar bilden av skolan som en osäker arbetsplats under pandemin, och hon har mött många oroliga lärare under det gångna dryga året.

– Både på gymnasiet och de delar av grundskolan där man haft fjärr- och distansundervisning så är det viktigt att man kan ha undervisning på plats. Då måste lärarna känna sig trygga.

– Vi tittade på det under våren och frågade, då var det åtta av tio lärare som kände sig osäkra eller till och med rädda för att gå till jobbet på grund av smitta. Den osäkerheten och rädslan kan man eliminera eller åtminstone minska kraftigt om man själv är vaccinerad. Det är viktigast att se till alla lärare faktiskt är vaccinerade när skolan börjar.

Anders Nordlöf befarar att eleverna inte kommer vara utrustade med riktigt samma kunskaper i höst som de normalt sätt har när de påbörjar en ny årskurs.

– De som mer eller mindre har varit hemma i ett år är sannolikt inte lika förberedda som vi är vana vid.

Samtidigt ser han fram emot att få bedriva mer undervisning på plats igen, och han tycker att det nya beskedet känns bra.

– Jag skulle inte vilja jobba som lärare om det bara var distansundervisning. Det är interaktionen med eleverna som gör att det är roligt. Man tappar mycket feedback och det blir tråkigare att undervisa.