Här får lärarna 6 000 kronor i corona-tack

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Skolvärlden

Samtliga anställda på Viktor Rydbergs skolor får ett extra tillskott på lönen i december, som kompensation för slitet under pandemin.
– Det är en uppskattad gest. Men den ska ses jämte en svag löneutveckling under många år, säger Elin Helldén, föreningsombud på LR.

I december 2020 delade vissa skolhuvudmän, som Trollhättan och Vänersborg, ut ett lönetillägg till lärarna som tack för det hårda arbetet under pandemin. Men något sådant kom inte till de anställda i stiftelsen Viktor Rydberg, som i stället fick en rekordlåg höjning på 1 procent i den årliga lönerevisionen.

I år däremot får samtliga anställda i stiftelsen – inklusive föräldralediga – ta emot 6 000 kronor extra som kompensation för pandemiarbetet.

– Vi är naturligtvis glada för det här, det är en bra gest och medlemmarna uppskattar det. Arbetsgivaren har väl någonstans förstått att man gjort en väldigt stor insats under coronaåret, säger Elin Helldén som är föreningsombud för Lärarnas Riksförbund inom Viktor Rydberg.

Hon är desto mindre imponerad av stiftelsens kontinuerliga arbete med att ge lärarna ersättning för arbetet de utför.

– Det är ju trevligt att få 6 000 kronor och det är bra att visa good will. Men långsiktigt handlar det alltid om grundlönen. Förra årets löneökning på 1 procent var ju ett lågvattenmärke som många medlemmar tog illa vid sig av. I år blir den högre, men det är ju just för att den jämförs med förra årets rekordlåga siffra, säger hon.

Viktor Rydberg räknar inte lönerevisionen i procent, men enligt Lärarnas Riksförbunds beräkningar hamnar årets lönehöjning på 2,3 procent.

– Den här stiftelsen är bra på mycket annat. Lärare har stor självständighet, det finns flexibilitet och vi har ingen ramtid. På många sätt är det en bra arbetsgivare och då har de kanske inte behövt vara så duktiga på lön. Men en dålig löneutveckling kan ju inte fortgå hur länge som helst. Till slut kommer det i kapp, säger Elin Helldén.

Försöker de ”köpa sig fria” genom att dela ut en klumpsumma nu i stället för att satsa långsiktigt på bra löner?

– Det vill jag nog inte säga. Jag hoppas inte det. Det kan hända att vissa medlemmar tolkar det så, men jag tror att intentionen är god.