Eleven Leo Lust hyllas av ministern

Eleven Leo Lusts förslag att byta namn på särskolan till anpassad skola går igenom och hyllas av utbildningsministern. Foto: Privat och Johan Strindberg
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Namnet särskola ska bort och föreslås istället heta anpassad grundskola. Eleven Leo Lusts förslag att byta namn kommer bli verklighet. Utbildningsminister Anna Ekström hyllade hans initiativ under en presskonferens.

LÄSTIPS: Förslaget: Lägstanivå för elevhälsan

Leo Lust, 17, som bor i Morgongåva, var sprudlande glad när Läraren nådde honom på mobilen under hans soliga sportlovspromenad på fredagen.

Han hade då redan fått ett samtal från utbildningsminister Anna Ekström som berättat att det nu fanns ett skarpt förslag från utredaren Tommy Lagergren om att byta namn på särskolan till anpassad grundskola och anpassad gymnasieskola.

Utbildningsministern hade under dagens presskonferens även hyllat Leo Lusts förslag och tackat honom och en annan elev, Rasmus Vestlund från Linköping, för att de kommit med förslaget att ändra namn på särskolan.

– Ska jag vara helt ärlig så trodde jag aldrig att det här skulle hända. Chansen att det skulle hända och att jag skulle få igenom det här förslaget var lika stor som att Bajen skulle vinna SM-guld i fotboll. Det fanns inte på kartan ens, säger Leo Lust, som tillägger att han själv är Djurgårdare.

Kompisar blev mobbade

Han berättar att allt började med ett medborgarförslag för tre år sedan. Leo Lust var då 14 år och gick i Hebyskolan, strax utanför Uppsala. Han gick både i särskolan och i vanliga skolan men var trött på att hans kompisar som gick på särskolan blev mobbade.

– Jag blev accepterad men jag hade polare som inte blev det. Själv vågade jag inte säga att jag gick i särskola utan brukade säga att jag gick med folk som behövde lite extra hjälp, säger han.

Det var då han kom på idén att man borde byta namn på skolformen och ta bort ordet särskola.

– Jag vet inte var jag fick idén den bara flög in i huvudet, säger han.
Men efter att han och pappa Magnus Lust skickat in medborgarförslaget så drog allt helt plötsligt igång.

– En dag så sa pappa att de ringt från Sala Allehanda och ville träffa mig och prata om mitt förslag och sedan var det som en löpeld. Aftonbladet hörde av sig och en massa andra tidningar och skrev om det. Och sedan fick jag samtal från Gustav Lantz från riksdagen också och tog tag i det. Och för två år sedan träffade jag utbildningsministern Gustav Fridolin som ville diskutera förslaget. Det kändes overkligt, säger han.

Trodde det skulle dö ut

Men sedan har det inte hänt så mycket förrän nu. Leo Lust har vetat om att utredaren Tommy Lagergren hade med frågan om namnbyte i sin stora utredning. Men den drog ut på tiden och Leo undrade otåligt om det skulle bli något när utredningsdatumen flyttades fram gång på gång.

– Jag vågade inte hoppas. Jag trodde nästan att det skulle dö ut, säger han.
Nu ska han nöjd njuta vidare av sportlovet innan distansundervisningen börjar igen på Praktiska gymnasiet där han studerar på handel- och administration.

– Det ska bli kul att börja jobba efter gymnasiet. Jag kan tänka mig vilken typ av butik som helst men långsiktigt funderar jag på att starta eget, säger han.

LÄS ÄVEN

Wiman: Utbildning är en mänsklig rättighet – inte sportlov i Åre

Tegnell om barnsmittan: ”Inget talar för mutanter”

Skolavtal 21: Så funkar avtalsförhandlingarna