Förskollärare rädda för att anmäla: ”Söker upp en”

Hotfulla vårdnadshavare får förskolepersonalen att låta bli att anmäla misstänkt hedersförtryck i Malmö.
– Det händer att vi blir uppsökta av arga föräldrar, en kollega till mig blev till och med uppsökt i sitt hem av vårdnadshavare, säger en förskollärare till SVT.

Efter Malmö kommuns egen utredning har förskoleförvaltningen fått hård kritik eftersom förskollärarna inte orosanmäler misstänkta fall av hedersförtryck till socialförvalningen.

Det har då handlat om att pojkar inte får leka med flickor eller att barnen inte får klä sig som de vill.

För SVT berättar en av förskollärarna varför.

– Det händer att vi blir uppsökta av arga föräldrar, en kollega till mig blev till och med uppsökt i sitt hem av vårdnadshavare. Jag vet flera som backar från att anmäla.

Vet vem som orosanmäler

På den här förskollärarens arbetsplats är det också vanligt att upprörda föräldrar kommer med hot.

– Jag har fått hot till mig när jag försökte föra en dialog med en förälder till ett barn där jag såg tecken på hedersförtryck. Då sa föräldern: ”Om det detta händer en gång till så vet jag inte vad jag gör.”

Och vårdnadshavarna vet vem de ska ta ut sin ilska på eftersom den som gör orosanmälningen måste göra det i sitt eget namn. Att göra det anonymt eller låta alla anmälningar undertecknas av rektorn är inte möjligt enligt Anna Karlfeldt, utbildningschef på skolförvaltningen i Malmö.

– Varje enskild individ inom skolan har ett ansvar och en anmälningsplikt, då går det inte att frångå att sätta sitt namn på anmälan. Däremot kan rektorn också lämna sitt namn och på så vis stå bakom läraren, säger hon till SVT.

 

LÄS MER
Skarpa reaktionen om hedersförtryck i förskolan: ”Förbannad”

Kritiken: Få anmäler hedersförtryck på förskolor

Så kan skolan motverka hedersförtryck