Rektorn om coronaläget: Skönt att slippa bestämma om stängning

Oskar Sjöberg, rektor på gymnasieskolan YBC i Nacka känner att han fått tydliga besked från kommunen i coronakrisen.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Oskar Sjögren, rektor på gymnasieskolan YBC i Nacka jobbar nästan dygnet runt med coronafrågor.
– Trycket från föräldrarna är ganska hårt, säger han.

Rektorn på kommunala gymnasieskolan YBC i Nacka vill inte säga om det finns coronasmittade elever eller lärare på skolan.

Men föräldrarna vill veta.

– Det kommer mycket mer mejl. Man är oerhört försiktig med vad man skriver, vartenda ord kan tolkas. Föräldrarna har synpunkter på varför vi inte stänger, om vi har elever som är drabbade, vilka de är. Men vi har varit stenhårda och jag svarar alla precis som jag svarade dig, på grund av stark patientsekretess och personlig integritet så svarar vi inte på några sådana frågor – och det är mycket viktigt för mig, säger han.

Mitt under intervjun kommer de nationella proven. Leveransen ska undertecknas, och låsas in.

Oskar Sjögren hoppas att proven kommer att kunna skrivas.

– Vi har redan startat med nationella prov på vår språkintroduktion, men vi vet inte alls hur den här terminen kommer att bli sen, men resterande prov ligger först efter påsklovet så… det tror jag nog, säger han.

Han känner inte att regeringens beslut sätter honom i någon särskilt utsatt position.

– I mitt fall så är det Nacka kommun som bestämmer. Jag har inte den möjligheten och det känns jätteskönt. De är tydliga. Det tog ett tag, men det tror jag att det gjorde för alla, att snäppa upp. De är supertydliga, säger Oskar Sjögren.

Några stängningsbesked har inte kommit från huvudmannen, men skolan är i full gång med att testköra den digitala undervisningen ifall den skulle komma att behövas.

– Vi har börjat testköra, men inte i helklass. Men vi har instruktionsfilmer och vår it-ansvariga har suttit med det dygnet runt de två senaste dagarna, säger Oskar Sjögren.