Corona pausar ny organisering av lärarfacken

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Corona-pandemin sätter käppar i hjulet för arbetet med en ny organisering av Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund.
– Den frågan kräver en fysisk kongress, säger Johanna Jaara Åstrand, Läraförbundets ordförande.

Beslut om en ny organisering av Johanna Jaara Åstrands Lärarförbundet och Åsa Fahléns Lärarnas riksförbund skjuts upp på grund av coronapandemin.

I maj skulle Lärarförbundets extrakongress rösta om en fortsättning på arbetet med en ny organisering av lärarfacken. Kongressen skulle avgöra om förbundsstyrelsen skulle få tillåtelse att ta fram ett förslag till hur en ny organisering av Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund skulle kunna se ut, vilket Lärarnas tidning skrivit om.

Samtidigt skulle Lärarnas Riksförbund hålla sin ordinarie kongress. Men på grund av coronaläget hålls respektive majkongress digitalt – och beslutet om en fortsättning av omorganisation skjuts till hösten.

– Vi bedömer att vi behöver ha en fysisk kongress för att diskutera den propositionen. Lärarnas Riksförbund lämnar också sina propositioner till i höst. Planen är att vi synkar det tillfället, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet.

Det är pandemin som sätter käppar i hjulet.

– Det är klart att hela den här situationen påverkar allt möjligt, men planen ligger fast. Men jag hoppas att vi så snart som möjligt kan samlas och ta steg framåt i vår gemensamma process. Nu är det som det är – och det kan vi inte göra något åt. Det är klart att vi gärna hade kunnat hålla kongress i vår, säger Johanna Jaara Åstrand.

Hur mycket tidsplanen kommer att förskjutas går inte att säga i dagsläget.

– Det är ett viktigt beslut, men det som såklart tar full fokus nu är att vi håller ihop hela samhället för att ta oss igenom och ur coronasituationen på bästa sätt, säger Johanna Jaara Åstrand.

Under den digitala kongressen i maj kommer dock en ny ersättare för Johan Törnroth att utses till förbundsstyrelsen. Han lämnar efter att ha fått en skolledartjänst i Stockholm.