Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Lärare i svenska och SO på Skapaskolan (F-9), Huddinge. Krönikör i Läraren.

Minns ni fåret Dolly, det första däggdjuret som klonades? Vilka fantastiska framsteg! Jag hoppas att regeringen och Skolverket har tagit till sig av denna enastående teknik. För den kommer att behövas inom snar framtid nu när lärarkåren skyndsamt behöver klonas till en armé av arbetsamma små får.

I dag, mitt i pandemins otyglade härjningar, släppte regeringen med Axelsson Kihlblom i spetsen en mysig liten bomb. “Svensk skola kan bättre”, tyckte ministern under presskonferensen. Jag tolkar detta som att vi genast måste ge oss själva en liten örfil och allvarlig uppsträckning. Från och med hösten 2022 (om sju fördömda små korta månader!) ska extra studietid och lovskola införas. Pang bom. Svensk skola kan bättre var det ja.

Jag tolkar ministern som att vi genast måste ge oss själva en liten örfil och allvarlig uppsträckning.

Alla elever i årskurs 4 till 9 ska alltså inom kort erbjudas extra studietid två timmar i veckan samt skola på loven. Hurra! Dessutom kom Axelsson Kihlblom med glada tillrop om att det ska vara utbildad personal som håller i hela balunset. Svensk skola kan bättre - ord och inga visor. Kavla upp ärmarna kära kollegor, för nu ska här jobbas. Lite bättre kan vi. 

Jag raljerar lite nu, jag vet. Men det här är så urbota verklighetsfrånvänt att det nästan blir svårt att ta på allvar. Jag vet inte riktigt i vilken ände jag ens ska börja. I dagsläget saknas 12 000 behöriga lärare och Gud vet hur många av oss som är nere för räkning till hösten. Efter två år av plogande i pandemins tärande fotspår är inte energin direkt på topp. Att hipp som happ trolla fram behöriga lärare är därmed inte gjort i en handvändning, även om pengar till detta ändamål skulle skjutas till. Kloningen är således ingen dum idé utan den kanske mest realistiska i sammanhanget.

Vi vet alla hur det kommer att bli. Det är ju vi som redan är på plats som kommer att få dela på härligheten. Våra scheman kommer att pressas ytterligare. Den extra studietiden och lovskolan kommer att hamna på redan tyngda skolledare att pytsa ut på redan sliten personal. För så blir det när regeringen ska visa musklerna och visa att svensk skola minsann kan bättre. Då ramlar det ner på oss som befinner oss på klassrumsgolvet. Rätt i skallen bara.

Den extra studietiden och lovskolan kommer att hamna på redan tyngda skolledare att pytsa ut på redan sliten personal.

Det är ett stort problem att så många elever går ut grundskolan varje år utan behörighet till gymnasiet, betonar Axelsson Kihlblom under presskonferensen. Jag kan bara hålla med. Frågan är blott om två timmar studier extra i veckan fixar biffen när svensk skola ska visa hur bra den kan. Man skulle också kunna vända på steken och fundera ett varv till. Exempelvis skulle man kunna se till att varje skola har ett rikt utbud av läromedel, att Sveriges lärare får arbetsvillkor som gör att de orkar, att det finns pengar till kuratorer, skolbibliotek, fortbildning, elevassistenter, speciallärare och mindre klasser. Det är också ett alternativ.

Jag tror att tid är viktigt. Två timmar extra plugg i veckan och skola på loven är toppen. Men helt ärligt - det är ju en fis i rymden. Som att sätta punkteringsplåster på Titanics skrov. Dessutom kommer det att ge en redan mycket sliten arbetskår extra jobb. Vi har inte råd att förlora fler lärare nu. Jag skulle önska att regeringen förstod det. Vi kan inte göra detta yrke ännu tuffare. Det räcker nu. På riktigt: det räcker.