Vilken soppa – lärare krävdes på 20 000 kr för lunch

Bronson Månssons kollega upptäckte att Hultfreds kommun missat att göra löneavdrag för den pedagogiska lunchen.

Hultsfreds kommun missade att debitera lärare för den pedagogiska lunchen – under flera år. Tio lärare riskerade återbetalningar på tiotusentals kronor.

LÄS ÄVEN: Stora prisskillnader för pedagogisk lunch

Mitt under diskussionen om höga elräkningar, elstöd och inflation drabbades tio lärare på Målilla skola i Hultsfred av ytterligare en ekonomisk chock. Det rapporterar P4 Kalmar.

Räkningen: 20 000 kronor

Kommunen har sedan 2019 missat att dra av på lönen för den pedagogiska lunchen, och valt att debitera detta i efterhand. Totalt drabbas ett femtontal lärare och de högsta räkningarna landade på 20 000 kronor.

– Reaktionerna var oro. Förfäran. Och när vi pratat om det blev folk ilskna. Även om det är deras ansvar att titta på att lönen är rätt så är det inte lätt att hålla reda på. Lönen är inte samma varje månad, säger Bronson Månsson, Sveriges Lärares vice ordförande i Hultsfred.

Kommunen har sedan pudlat om återbetalningskravet och kommer att riva fakturor äldre än höstterminen 2022, vilket leder till löneavdrag.

– Ibland blir det tyvärr fel när man har manuella rutiner och i det här fallet har den mänskliga faktorn spelat roll. Detta beklagar vi och kommer nu att se över den manuella hanteringen och möjligheterna att skapa en helt ny rutin som säkerställer att liknande inte ska kunna inträffa igen, skriver personalchefen Hans Andersson i ett mejl till Vi Lärare.

”Tappar förtroendet”

Men härvan är större än så.

– En kollega har meddelat att han skulle swisha och de hade ändå dragit för lunch så han hade betalat dubbelt. Det var många fel på sina håll och kanter, säger Bronson Månsson.

Samtliga av de hittills granskade lärarna har uppgett att de äter pedagogisk lunch, så kommunen misstänker inget fusk.

Däremot kommer ansvariga på kommunen att granska fler lönespecifikationer.

– Man tappar lite förtroende för de administrativa rutinerna, säger han.

Facket driver lunchfrågan

Nu aktualiseras frågan om att betala 450 kronor i månaden för pedagogisk lunch.

–  Det är självklart att man ska gå och äta lunch med klassen om man arbetar här. Det tas för givet. Så den diskussionen ligger på vår agenda, säger Bronson Månsson.

LÄS ÄVEN: Kommuner snålar med förskollärarnas mat