Nya skollagarna som börjar gälla 1 juli 2020

Har du koll på nya skollagarna som börjar gälla 1 juli 2020?
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Ett halvårsskifte innebär nya lagar på skolområdet – även under pågående pandemi.
Läraren.se samlar det viktigaste att känna till inför höstterminen.

Distansundervisning blir tillåtet – men i begränsad form. Det gäller främst i de fall det visat sig omöjligt att hitta en behörig lärare lokalt.

Under vårens pandemi har bland annat SKR och Friskolornas riksförbund höjt rösten för ännu större lättnader i regelverket – och ännu mer distansundervisning. Något som utbildningsminister Anna Ekström (S) slagit tillbaka.

– Är det något jag lärt mig under den här tiden så är det att barn, elever och gymnasieungdomar i huvudsak ska ha närundervisning. Det är bäst för dem och bäst för lärarna, säger hon, till Läraren.se.

Förändringen träder i kraft 20 augusti.

Prövning för F-elever rebjuds

Gymnasieskolan ska erbjuda prövning i grundskoleämnen för elever med F i betyg, eller som saknar betyg helt och hållet. Detta gäller alla ämnen i elevens individuella studieplan, och beslutet är fattat mot bakgrund av corona-pandemin. Ändringen träder i kraft 15 juli 2020.

Pandemin gör också att möjligheten att utfärda slutbetyg inom komvux förlängs från 1 juli och ett år framåt. Inom komvux har annars slutbetyget ersatts av gymnasieexamen.

Särvux går in under komvux

flera program i gymnasieskolan sker förändringar. Det gäller bland annat ämnen och upplägg. Ett exempel är vård- och omsorgsprogrammet, som ska standardiseras och på så sätt uppfylla Socialstyrelsens förslag på kompetenskrav för den som ska arbeta som undersköterska.

För vård- och omsorgsprogrammet införs förändringarna först inom vuxenutbildningen, i juli 2020, och för gymnasiet året därpå.

Särskild utbildning för vuxna går in under komvux, i stället för att vara en egen skolform. Förändringen sker 1 juli.

Läs mer här: https://www.skolverket.se/undervisning/vuxenutbildningen/forandringar-kring-sarvux