Högläsning: låt barnen känna längtan

Li Söderberg har gjort de finstämda illustrationerna. Här en mamma som längtar efter sitt barn på förskolan.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

Förskolläraren Sandra Hollstedt tipsar om en bok som lever kvar länge i barngruppen.

Karin Jacov/Li Söderberg: ”Allas längtan” (Idus förlag, 3–6 år)

Längtan kan kännas som ett pirr och ett sug. Längtan gör tiden seg som ett tuggummi. Längtan kan vara till att något ska börja eller sluta. Det går också att längta till någon. Åke är på förskolan och längtar efter sin mamma, som är på jobbet och längtar efter sin Åke. Skatan med skadad vinge längtar efter att kunna flyga igen, Bengt på parkbänken längtar efter en säng, knopparna längtar efter solen och Baako längtar efter bebisen i mammas mage.

Författaren Karin Jacov blandar stort och smått, från längtan efter sitt krigshärjade hemland till längtan efter lugn och ro när kalasgästerna har gått hem. Det är precis det som är poängen med boken: att längtan kan se så olika ut, men att alla längtar efter något.

Li Söderbergs finstämda bilder ger en lugn, filosofisk känsla. Det är fint hur de flesta småler lyckligt när de tänker på sin längtan, som om de är i den redan. Ingen säger något, det är tankarna vi får läsa om. Vissa karaktärer tittar ut på läsaren – ett ovanligt grepp i bilderböcker för barn. I varje bild finns en ledtråd till vems längtan vi får läsa om härnäst, eller läste om på förra uppslaget. Det är klurigt att hitta dem, även för en van bilderboksläsare som jag.

Barnen ges en nyanserad bild av hur längtan kan kännas och vad en längtan kan vara. Boken är lätt att samtala om och bjuder in till reflektion. Särskilt då den avslutas med frågan: Vad längtar du efter?

LÄS ÄVEN

Så gjorde vi: Spännande musikinstrument

Efter lunchbråket i Gävle-föskolorna – dags för bättre struktur!

Lindström: ”För många dåliga vuxna, så vi måste vara bra”

Lyssna på Förskolan här!