Kommunerna med störst barngrupper – här är tabellerna

Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

Nynäshamn, Filipstad och Tranås. Det är kommunerna som toppar listan över de som är allra sämst på att uppfylla Skolverkets rekommendationer. Över 85 procent av dessa kommuners förskolebarn går i för stora grupper.

Det är stora regionala skillnader när det gäller barngruppernas storlek. I Borgholms kommun går inte ett enda barn i större grupper än de som Skolverket rekommenderar. Men de är ensamma på toppen. Alla andra kommuner i landet har större barngrupper än riktlinjerna, i större eller mindre utsträckning. Av de tio kommuner som toppar värsta-listan har åtta av tio åldersindelade avdelningar fler barn än vad som är önskvärt.

Sett till länen är det Västerbotten som klarar sig sämst, där är 71 procent av alla barngrupper för stora. Västerbotten följs sedan av Gävleborgs, Norrbottens och Örebro län där sex av tio, eller fler, förskoleavdelningar har för stora grupper.

Men inte heller de bästa länen i sammanhanget lyckas hålla barngruppernas storlek på riktlinje-nivå. I Östergötlands län, som ligger bäst till i listan, är fortfarande 286 av länets 1 240 barngrupper för stora.

Här är tabellerna:

LÄS ÄVEN

Ropen skalla, roliga gårdar till alla!

Barnen blev fågelskådare – så gjorde vi

Kjell Häglund: ”När jag känner mig som en av er ...”