Podcast: Därför kräver vi mindre barngrupper
Stora barngrupper Hur påverkas vi förskollärare av stora barngrupper och hur påverkar det barnen?
Elin Björkén har nyligen börjat jobba på en förskola där hon har 26 barn på sin avdelning och där hon är ensam som förskollärare.
– Jag räcker inte till just nu. Vi vuxna ska se varje individ men jag känner mig så otillräcklig. Hur ska jag kunna följa den individuella utvecklingen för varje barn? Hur ska jag hinna? Det är ett dilemma. Jag måste förlita mig på mina barnskötare och att de är kompetenta och att de kan planera och reflektera, säger hon.
Fredrik Kahn säger att det stora problemet är brist på pengar.
– Egentligen är det inte barngrupperna som är problemet utan budgeten. Vi har för lite pengar i förskolan och därför blir det större och större barngrupper. Men det kostar för mycket. Jag har mött så många som bränt ut sig. Man hinner inte med sitt uppdrag. Stora barngrupper skapar jättemycket stress och det skapar även stress hos barnen, säger han och suckar.
Eva Lindström håller med om att det är ohållbart. Men att man tyvärr vänjer sig.
– Barnen hinner inte ens få sina grundläggande behov tillgodosedda. De får inte hjälp att få av sig kläderna och kissar på sig. De är törstiga, men ingen hinner hjälpa dem att ge dem vatten. Hur bra är det? Det är ovärdigt! Förtjänar inte barn bättre? Att förskolan fungerar är för att den består av duktiga människor som struntar i sin rast eller stannar kvar med ett ledset barn fast man egentligen slutar. Det gör man ju hela tiden. Det funkar för att vi jobbar mer än vad vi ska och för att vi ruckar på våra egna behov. Men det funkar ju inte egentligen.
Lyssna på Förskolan här!
För stora barngrupper ett lagbrott – alla artiklar
LÄS ÄVEN
Ropen skalla, roliga gårdar till alla!