Somnar du med barnen på vilan?

Förskollärarna Martin Eneling, Carola Sahlén och Pia Ingemarsson Wigh berättar om vilan på sina förskolor.

Vi frågade tre förskollärare om deras rutiner för vilan. Och, handen på hjärtat, händer det att du somnar?

Martin Eneling, Björkbackens förskola i Sunne

Vilka former av vila erbjuds barnen på din förskola?

Just nu har vi fyra ”vilor” i en åldersintegrerad grupp 1–5 år. En för de yngre som sover eller vilar på madrass med lugn musik, en för mellangruppen med interaktiv läsning av enklare bok, en där vi läser bilderbok eller kapitelbok och en avskild vila med mer återhämtning i en ”lugn vrå” för ett barn som behöver det.

Hur gör ni när vårdnadshavare vill att barnen inte ska vila eller sova? 

Vi har en dialog utifrån barnets behov och vilken påfrestning det blir att vara i verksamheten. Oftast når vi en förståelse, men vårdnadshavare har sista ordet i hur länge deras barn får sova.

Brukar du själv somna under vilan?

Jag slumrar ofta till 10 minuter på ligg­vilan. Dels ger det en bra återhämtning, personal som har liggvilan börjar 06–06.30, dels ger en pedagog som kan slappna av och inte ”övervakar” barnen en lugn atmosfär för de barn som ska vila. Ibland får man förstås stryka någon över ryggen eller gunga en vagn en stund.

Carola Sahlén, Tollare förskola i Saltsjö-Boo

Vilka former av vila erbjuds barnen på din förskola?

De yngre har sovvila efter lunch i ett nedsläckt rum förberett med madrasser, filtar och lugn musik. Barn som inte sover erbjuder vi vakenvila med en lugnare aktivitet som att skapa i ateljén eller ha boksamtal. De äldre har vakenvila med en lugnare aktivitet. Om ett barn är i behov av att sova så erbjuder vi det.

Hur gör ni när vårdnadshavare vill att barnen inte ska vila eller sova? 

Vi har en dialog kring barnets sömn med vårdnadshavarna, vi visar intresse för hur de gör hemmavid och vad de har för tankar. Vi berättar hur vi upplever hur det fungerar på förskolan, om barnet till exempel orkar med dagen eller inte. Vi provar oss sedan fram, alltid i samråd med vårdnadshavarna.

Brukar du själv somna under vilan?

Nej, jag brukar inte somna under vilan. Detta för att hela tiden finnas till för barnen om de vaknar eller behöver en hjälpande hand. Jag förespråkar att barnen får en så god sömn som möjligt på förskolan. Sömnen anses hjälpa barn att utvecklas och lagra ny kunskap och den är viktig för återhämtning och immunförsvaret.

Pia Ingemarsson Wigh, Gullängens förskola i Malmö

Vilka former av vila erbjuds barnen på din förskola?

Jag arbetar med de yngsta barnen, de flesta sover mellan cirka 11.30 och 14.00. Vissa som är lite äldre, och de som har svårt att sova på kvällen, försöker vi väcka efter en timme. Det är alltid personal med. Barn som slutat vila får leka lugnt, sitta med lera och lyssna på en saga, eller så läser vi en bok.

Hur gör ni när vårdnadshavare vill att barnen inte ska vila eller sova? 

Det är en dialog där vi från förskolans håll trycker på att det är viktigt för hjärnan att vila. Vissa barn har långa dagar och behöver vila mer.

Brukar du själv somna under vilan?

Ibland är det nära, men jag har aldrig somnat djupt. Man ska inte somna på vilan, jag är på jobbet och ska inte sova på arbetstid. Det får jag göra på min rast. Jag brukar stretcha eller ligga ner och slappna av.

LÄS ÄVEN

Eriksson: Vi behöver rusta barnen för framtiden

Den sociala uppdelningen börjar redan i förskolan

Så byggde barnen sin egen rutschkana till gården

Lindström: Äntligen har vi fått svar på vad ett gott allmäntillstånd är