Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

Erik Stenkula, förskollärare på Fågelsångens förskola i Norrköping, tittade på sin pensionsprognos och insåg att han aldrig kommer att ha råd att sluta jobba.

NÄSTAN 10 000 FÖRSKOLLÄRARE och lärare examineras i år. Men det räcker inte. För att täcka det skriande behovet skulle ytterligare 3 000 lärare per år gå ut Lärarhögskolan i tolv år framåt. 2033 kan det fattas så mycket som 45 000 behöriga inom skola och förskola.

”Struntsamma”, kanske du säger, ”då är jag redan pensionär.”

Trodde du ja! När du är 65, är det ens ett val du står inför? I rena pengar är det en 40-procentig lönesänkning du erbjuds den dag du går i pension. Du kommer ovillkorligen vilja fortsätta att knata till din arbetsplats i flera år till för att över huvud taget kunna skrapa ihop resterna av din ekonomi.

Så skulle SKR kunna både lösa rekryteringsbehovet och få tyst på alla oss 30 000 förskollärare som på 2030-talet kommer att skrika oss hesa över våra usla pensioner.

Det är ett rent hån. Varje arbetsdag har vi ångat på i en anda av New Public Management där ständig resursbrist och alltmer ökade krav är vardagsmat. Och för det kommer vi att få kaffepengar i pension.

Jag roade mig med att titta på min pensionsprognos häromdagen. Om jag pallar att jobba kvar i förskolan tills jag är 70 får jag innan skatt ut en pension på 18 000 kronor. Och det kan jag ju inte direkt vara ensam om att ha som prognos i detta lågbetalda yrke.

Av vilken anledning har vi då slitit vårt hår varenda dag för att kunna se varje barn? Du må ha inspirerat hundratals barn till att bli allt möjligt som vuxna, genom ditt sätt att vara pedagog, men vad blev det av dig själv? En spillra på en parkbänk som får sleva i sig lite kall burkravioli, långt innan nästa pensionsutbetalning?

LÄSTIPS Hur mår din ekonomi?

Erik Stenkula, förskollärare på Fågelsångens förskola i Norrköping.

Kanske var det pensionsutredarnas idé att du redan i fertil ålder borde göra som de gjorde i det gamla svenska bondesamhället. Skaffa dig en så stor barnaskara du bara kan så att några av de stackarna kan försörja dig vad det lider. Då slipper du åtminstone ligga och ruttna i en etta i en Stockholmsförort i tre år innan lukten av dig börjar krypa ut i trappuppgången.

Hade du en låg lön redan i början av din förskollärarkarriär har du knappast kunnat pensionsspara heller, som de giriga bankerna tyckte att du skulle göra i mitten av 1990-talet. Åtminstone inte om du i samma veva var i full färd med att skaffa dig det stora antalet barn jag talade om nyss.

LÄSTIPS Förskollärare – har du rätt lön?

Så det skulle inte förvåna om vår arbetsgivarpart, Sveriges kommuner och regioner, kommer med förslaget att vi få knega på tills den dagen då Gud hädankallar dig till ett högre liv. Det skulle inte bara lösa det brinnande rekryteringsbehovet till lärarkåren. SKR skulle dessutom i ett enda slag få tyst på alla oss 30 000 förskollärare som på 2030-talet kommer skrika oss hesa över våra usla pensioner.

Så på med träningsoverallen och ut med dig och spring! Likt en prins Philip kommer du sedan piggt att kunna regera ditt förskolesamvälde även när du närmar dig 99. Visst kommer det att bli härligt att lägga sig på samlingsmattan och bygga lego med barnen. Du kommer bara aldrig mer att kunna ta dig upp.

LÄS ÄVEN

Förskolläraren bytte stad – höjde sin lön

Manliga förskollärare diskrimineras

Podcast: Kommunalt vs privat