Hur mår din ekonomi?

Foto: Johnér
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

Drar du dig för att öppna det orangea kuvertet ­eller att se över dina utgifter? Tror du att börsen inte är något för dig? Studier visar att kvinnor ofta halkar efter ekonomiskt på grund av att de inte vågar ta kontroll, stå på sig och ta risker. Ekonomi-PT:n Mia Ingelström vet hur du tar makten över din ekonomi.

Ekonomi kan till en början kännas obekvämt och tråkigt, men som med så mycket annat blir det lättare, och oftast roligare, ju mer du lär dig. Sveriges första ekonomi-PT Mia Ingelström coachar dig steg för steg till en bättre privatekonomi.

I nya boken ”Ekonomi-PT:ns handbok för kvinnor: så blir du ekonomiskt starkare, tryggare och friare” får vi följa när Mia Ingelström guidar beteendevetaren och journalisten Veronica Linarfve genom nio träningspass för att förbättra hennes privatekonomi. Om du också är redo att ta tjuren vid hornen och ta makten över din ekonomi så är Mias första råd att sätta känslorna på paus.

Mer pepp & tips:

Följ Mia Ingelström på @ekonomipt på Instagram eller besök företagets hemsida financialfitness.se.

– Först och först måste man ta bort allt som handlar om känslor, säger Mia Ingelström. Pengar kommer ofta med irritation och dåligt samvete, oavsett om du tjänar mycket eller lite. Ta reda på vad ditt liv kostar i dag – vad har du för utgifter, inkomster, tillgångar och skulder? Lyckas du göra det och sätta undan känslorna kan du upptäcka spännande saker och det brukar visa sig vad du behöver göra som nästa steg.

Många av dem hon träffar i sitt jobb som personlig tränare är inte hög­inkomsttagare. Trots det lyckas de ändra sin marginal och hur mycket de kan spara genom hur de hanterar sina utgifter.

– Om du är ung är det bra att redan nu se till att du verkligen förstår din egen ekonomi. Är du äldre får du inte glömma att det aldrig är för sent att sätta sig in i ekonomin och göra det bästa av det du har. Kunskap är makt i ekonomi. Lär dig förhandla om avtal som försäkringar, bolån och el. Gör aktiva val och inse att det inte bara handlar om hur mycket pengar du har eller hur mycket du får in. Det handlar om hur du hanterar dina pengar.

– Tillsammans kan vi få stöd och tips på hur vi tar oss framåt, så prata med vänner och bekanta om privatekonomi och dela era upplevelser. Ekonomi-poddar och sociala medier är också bra för att få pepp och inspiration till att förändra och ta kontroll över privatekonomin.

Att minska dina utgifter är ett steg, men glöm inte bort inkomstsidan. För ju mer du lyckas bredda skillnaden mellan din inkomst och dina utgifter, desto större kan ditt sparande bli.

– Jag hyr till exempel ut vårt hus när vi är på semester och det ger en fin inkomst varje år. Går det inte att hyra ut ditt boende kan du hyra ut ett rum eller till exempel bilen, takboxen och andra prylar. Du kan också sälja av saker du inte längre använder för att få en extra inkomst. Små bäckar kan bli en stor å när man börjar titta lite mer kreativt.

I sitt arbete träffar Mia Ingelström många kvinnor som inte har koll på sin ekonomi. För det är inte ovanligt att kvinnor som lever ihop med en man känner att de inte har lika stor rätt att ta hand om ekonomin om de tjänar mindre. 

Statistiken säger även att kvinnor och män fram till att första barnet fötts ofta tjänar ungefär lika mycket. Men 15 år efter att kvinnan fött sitt första barn tjänar kvinnor cirka 30 procent mindre än männen.

– Om kvinnan tar ut mest föräldra­ledighet, vabbar eller jobbar deltid för att få ihop livspusslet får det ekonomiska följder. Prata med din partner om hur ni kan kompensera varandra, betala saker gemensamt och ha ett sparande som båda har tillgång till. Annars hamnar kvinnor ofta efter i allt gällande ägande, eget sparande och pension, samtidigt som det blir svårare för kvinnan att lämna relationen. Det är en av de största kvinnofällorna.

Jag hör ibland kvinnor säga att de tjänar så lite att de inte vågar ta risk, och det är en stor fälla.

Generellt litar kvinnor inte heller på sin förmåga att ta ansvar för sin ekonomi och lyssnar i stället väldigt mycket på vad rådgivare på banker och försäkringsbolag säger.

– Jag tror att det handlar mycket om självförtroendet och litar du inte på din egen förmåga kan det vara svårt att stå emot och skilja på råd och försäljning, säger Mia Ingelström. Men du ska veta att finansbranschen handlar mycket om att man tjänar pengar på produkter och det är inte säkert att du får de bästa råden.

Att kolla hur din pension ser ut är lätt att glömma bort, särskilt i början av karriären, och är inte alltid det roligaste. Men det är viktigt för att du ska få en trygg och hållbar framtid.

– Minpension.se är ett jättebra verktyg för att ha koll på hur din pension ser ut om du fortsätter jobba som i dag. Har du dessutom tagit reda på hur mycket ditt liv kostar kan du jämföra dessa siffror för att se om det kommer att gå ihop eller inte. Går det inte ihop måste du börja spara själv till pensionen.

Även tjänstepensionen från din arbetsgivare spelar roll.

– Om fler hade haft koll på vad och hur viktig tjänstepension är så skulle fler ställa högre krav på skäliga avtal och även ta upp det vid lönesamtal och på arbetsintervjuer. Tyvärr missar många tjänstepensionen. Kom ihåg att det också är pengar, det är bara lön som kommer att komma senare i livet.

Ett sparande ger dig både trygghet och frihet att uppfylla dina drömmar och mål. För att dina pengar inte ska tappa i värde över tid behöver du sätta pengarna i arbete. Det innebär att du måste ta en risk. Låt inte rädslan att förlora pengar styra för det kan faktiskt göra dig fattigare. 

– Jag hör ibland kvinnor säga att de tjänar så lite att de inte vågar ta risk, och det är en stor fälla, säger Mia Ingelström. Jag tycker att du som jobbar inom förskolan ska ta med dig att du kan få en fin avkastning om du tar rätt risk för pengarna, även om du inte sätter in så mycket. Har du en bra sparstrategi behöver du inte vara orolig. När du väl börjar intressera dig kommer du också att se att hur fantastiskt häftigt det är och hur stor effekt det ger.

Så lägger du upp en sparstrategi!

  • Krishinken: Lägg undan ett belopp som motsvarar tre månaders utgifter som ska täcka oförutsedda utgifter. Pengarna i denna hink ska vara lättåtkomliga och därför är ett vanligt sparkonto med insättningsgaranti bäst.
  • 1-årshinken: Hinken som gör det möjligt för dig att genomföra planer under det närmaste året, exempelvis ­resor och renoveringar. Placera pengarna på ett sparkonto. 
  • 5-årshinken: Drömmer du om att köpa ett sommartorp eller första lägenheten? 5-årshinken är till för drömmar och planer som ligger cirka fem år framåt. Placera dina pengar i fonder med låg till mellanhög risk på ett ISK eller i en kapitalförsäkring.
  • Framtidshinken: Framtidshinken är ditt långsiktiga sparande och kan därför placeras i fonder eller aktier med hög risk på ett ISK eller i en kapitalförsäkring för maximal avkastning. Lägg sparpengar som inte behövs i de andra hinkarna här.
  • Pensionshinken: Din bästa vän för en trygg pension. Hur mycket du sparar och var du ska placera det beror på hur lång tid det är kvar. Är det lång tid kvar kan du välja hög risk, men har du kortare tid kvar till uttag behöver du välja lägre risk eller ingen risk alls – se 1-årshinken eller 5-årshinken.

Källa: Mia Ingelströms och Veronica Linarfves bok ”Ekonomi-PT:ns handbok för kvinnor: så blir du ekonomisk starkare, tryggare och friare” (Romanus Selling Förlag).