Flera tusen lajks i all ära, men det är ändå den där kritiska kommentaren som fastnar i en och får en att vilja bli bättre, skriver editionschefen Hampus Jarnlo.

r snart tre år sedan började jag jobba på den då nystartade tidningen Ämnesläraren. I början kändes det i ärlighetens namn ganska läskigt att skapa journalistik för kritiskt granskande, ifrågasättande och bedömningsvana lärare.

Sedan dag ett har strategin därför varit att alltid lyssna på er, inte låtsas att vi förstår sådant vi inte förstår utan i stället fortsätta fråga tills vi gör det. Det kan låta väldigt enkelt, men jag misstänker att många av er vet hur svårt det kan vara att övertyga en elev, eller sig själv för den delen, att ingen fråga är för dum för att ställa. I synnerhet som vi lever i ett samhälle där vi ständigt blir bedömda och tonläget ibland är väldigt högt.

Då är vi precis det vi vill vara!

Strategin har lett till att vi på redaktionen, tillsammans med er, har skapat massor av bra journalistik. Dels mängder av ämnesnära klassrumsreportage som inspirerar och sprider yrkesstolthet, dels tyngre granskningar som gång efter annan plockats upp av andra medier och i förlängningen bidragit till positiva förändringar.

Vissa av er har säkert sett mig dela våra artiklar i någon av alla de lärargrupper som finns på Facebook. Där värmer såklart alla lajks, hjärtan och delningar – men den allra finaste bekräftelsen är ändå när någon taggar en kollega och skriver ”titta, det var ju precis detta vi pratade om i dag”. Då är vi följeslagaren som både fångar upp och ger nya insikter om det ni snackar om ute i skolorna just nu. Då är vi precis det vi vill vara!

Kritiken får oss att vilja bli bättre

I takt med att vi har växt (vår journalistik når betydligt fler nu än för tre år sedan) har vi såklart också fått en del kritik. Flera tusen lajks i all ära, men det är ändå den där kritiska kommentaren som fastnar i en och får en att vilja bli bättre. Det är den konstruktiva kritiken som driver oss framåt.

Därför är det så inspirerande att vi nu får flera tusen nya, kritiskt granskande, läsare när lärarfacken gått ihop och vi på deras tidningsredaktioner har gjort detsamma. Så välkomna alla nya och gamla läsare till en uppdaterad version av Ämnesläraren. Läs, inspireras och glöm inte att höra av er med både ris och ros. Bara tillsammans kan vi bli ännu bättre.

Vi är de vi är, tack vare er.

LÄS ÄVEN

Jarnlo: Vi får aldrig bli klara med läsningen

Jarnlo: Klåfingriga förståsigpåare borde ta ett steg tillbaka

Jarnlo: Då skulle inget barn behöva gå i skolan på lovet

Jarnlo: Bakvänt att inte först lära barnen att skriva för hand