Sveriges Lärarstudenters krav: ”Har sett stora brister”

Sveriges Lärarstudenter har valt sin första styrelse, från vänster bakre raden: Ali Ahmady, Emma Arvidsson, Leo Vikström, Ottilia Ljunggren, Jasmin Berlin, Anna-Sara Johansson, Sara Svanlund (Sveriges Lärare). Sittande från vänster: Benjamin Eneslätt, Adam Kedert, Matilda Mattsson. Foto: Felix Lidéri

Sveriges Lärarstudenter har valt sin första styrelse. Ämneslärarstudenten Adam Kedert, 26, är förbundets nya ordförande.
– Jag har sett stora brister under studierna, säger han.

Utbildningens kvalitet och den verksamhetsförlagda undervisningen (VFU). Det är två av de stora frågor som Adam Kedert, ämneslärarstudent svenska och samhällskunskap, ska kämpa vidare med under sin precis påbörjade period som första ordförande för det nystartade Sveriges Lärarstudenter.

– De som överhuvudtaget får VFU i god tid och det händer att studenter får inom fel åldersgrupp eller fel ämne. Det är helt befängt på en lärarutbildning när man ska öva sig på sitt yrke, säger Adam Kedert.

Kraven på lärarutbildningen

Bristen på lärarledda lektioner under lärarutbildningen, och stoffträngseln, är två andra frågor där han beslutat sig för att kämpa för förändring.

– Vi får sällan de kunskaper som behövs för att omvandla teori till praktisk undervisning, det vi behöver för våra framtida elever, säger Adam Kedert.

Studentorganisationen är helt ny, och ersätter Lärarförbundet student och LR Stud. 

Så fortsätter arbetet

– Nu ska styrelsen samla sig och sätta i gång, med fokus bland annat på den pågående utredningen om lärarutbildningen. Det gäller bland annat antalet examensmål, säger Adam Kedert.

Att han valt lärarkarriären är ingen slump.

– Jag har alltid gillat att snacka inför folk och dela med mig av det jag kan. Det började när jag var liten och rymden var mitt största intresse, säger han.

De är Sveriges Lärarstudenter – hela styrelsen

 • Ordförande: Adam Kedert, ämneslärarstudent, Uppsala universitet

 • Vice ordförande: Matilda Mattsson, ämneslärarstudent, Högskolan Dalarna

 • Andra vice ordförande: Benjamin Eneslätt, ämneslärarstudent, Uppsala universitet

  Styrelseledamöter:

 • Leo Vikström, ämneslärarstudent, Uppsala universitet

 • Ottilia Ljunggren, förskollärarstudent, Linnéuniversitetet

 • Ali Ahmady, vägledarstudent, Malmö universitet

 • Anna-Sara Johansson, förskollärarstudent, Linnéuniversitetet

 • Jasmin Berlin, vägledarstudent, Umeå universitet

 • Emma Arvidsson, ämneslärarstudent, Högskolan Kristianstad