Stärkt a-kassa i regeringens coronapaket

Anna-Karin Frend-Öfors.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Regeringen föreslår generösare regler för a-kassan under coronapandemin. Detta innebär bland annat mer pengar till arbetslösa – och att fler ska få möjlighet till ersättning. Du som ansöker innan klockan 12 natten mot 1 april får mars tillgodo.

Sverige slår ett dystert rekord i varsel – under mars varslades 3 600 personer om uppsägning.

– Det här är rekordhöga siffror. Vi har aldrig haft så här många under en månad, säger Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén till TT och öppnar för att siffran kan vara högre ändå.

Men nu har regeringen slagit in ytterligare ett krispaket för att hjälpa både enskilda individer och den svenska ekonomin.

– Fler kommer att omfattas av a-kassan än tidigare och det gynnar de som har en svag anknytning till arbetsmarknaden, säger finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff om de tillfälliga förändringarna i arbetslöshetsförsäkringen, enligt TT.

Paketet innebär att det räcker att du varit medlem i tre månader för att få ersättning grundad på din inkomst, vanligtvis är kravet 12 månader.

Regeringen ökar grundersättningen från 365 till 510 kronor om dagen. Det innebär en månadshöjning från 8 030 kronor till 11 220.

Den inkomstbaserade ersättningen höjs för de första 100 dagarna, med 290 kronor per dag. Den landar då på 1 200 kronor.

De sex karensdagarna slopas, och du får ersättning från första dagen som arbetslös.

Samtidigt sänks kravet på hur många timmar du måste arbeta varje månad för att få ersättning, från 80 timmar till 60 timmar i månaden.

– De åtgärder som regeringen föreslår är positiva förändringar för alla lärare. Särskilt timanställda och visstidsanställda får en ökad trygghet i regeringens nya förslag. 7 av 10 är redan medlemmar i a-kassan idag, men vi vill att fler ska känna den trygghet som vi ger, säger Anna-Karin Frend-Öfors, föreståndare för Lärarnas a-kassa.

Totalt kostar krispaketet 10,8 miljarder kronor. Att stärka a-kassan och satsa på olika arbetsmarknadsinsatser står enligt TT för nästan hälften.

– Det är en ganska rejäl summa, säger finansministern, enligt nyhetsbyrån.

Förändringarna är tillfälliga, och gäller under själva coronakrisen.

Du som ansöker om medlemskap i Lärarnas a-kassa före midnatt natten mot 1 april får tillgodoräkna dig hela mars månad. Det innebär att du bara behöver två ytterligare månader för att kunna få inkomstbaserad ersättning.