Efter coronan: "Se till att folk är välkomna tillbaka"

Brian Tucek, rektor på Internationella Engelska skolan i Karlstad, är en av de som fått ta emot en coronadrabbad anställd.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Samtidigt som nya coronafall rapporteras in dagligen, växer en annan grupp i skuggan: Återvändarna. Brian Tucek, vid Engelska skolan i Karlstad, är en av de rektorer som välkomnat en medarbetare tillbaka efter coronasjukdom.

Flera skolor i Karlstad hade personal och elever på en bussresa i norra Italien, där två smittade personer deltog. Det innebar bland annat att en lärare vid Norrstrandsskolans högstadium blev smittad, vilket Värmlands folkblad skrivit om. Läraren är tillbaka i tjänst, men rektor Sofia Hedberg arbetar dock för fullt med förberedelser för en eventuell stängning av grundskolan, och vill inte uttala sig.

Läraren som testats positivt för corona på Internationella Engelska skolan i Karlstad var också med på bussen i Italien. Nu är även han tillbaka i tjänst efter sjukdomen, tillsammans med en grupp andra lärare och elever från skolan, som suttit i karantän av säkerhetsskäl.

Det fanns en del oro hos föräldrar inför återkomsten.

– Vi fick några email som var oroliga, men vi pratade med de föräldrarna och förklarade att de här personerna hade genomgått alla rutiner som smittskyddsläkaren föreskriver och att de fått okej för att komma tillbaka till jobbet, säger Brian Tucek, rektor på skolan.

Han pratade dagligen med medarbetare innan denne återvände till skolan.

– Då uttryckte han inte så mycket oro. Men när han väl kom tillbaka fick han många frågor från en yngre elev, väldigt raka frågor om han hade haft corona och så. Och vi har valt att vara öppna om det som skola, och läraren själv berättar så mycket som han själv känner sig bekväm med, säger Brian Tucek.

Han har informerat personal, elever och föräldrar via mejl. Och visst har han mött krav på att få veta vilka personer som är smittade och vilka som sitter i karantän.

– Men jag har 845 elever i skolan och jag tror att vi har pratat med en handfull oroliga föräldrar, så pressen har inte varit så hård, säger han.

– Det viktigaste vi gjorde var att se till att folk var välkomna tillbaka till skolan. Och att vara tydliga med att vi inte kan lämna ut uppgifter om vilka personer det gällde av sekretess och integritetsskäl. Vi har gått ut med information varje dag till lärare, elever och föräldrar, och det har varit uppskattat, säger Brian Tucek.

Folkhälsomyndigheten för ingen statistik över gruppen tillfrisknade.