Lista: Några av Sveriges bästa lärare på Youtube

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Vi har gjort ett urval av några av de svenska lärare som är aktiva på Youtube, baserat på hur nyligen de varit aktiva (senast ett år tillbaka i tiden). Tipsa oss gärna på redaktionen@lararen.se om fler ­lärare att följa så uppdaterar vi ­listan digitalt på Läraren.se!

Matematik, NO och teknik

Magnus Ehinger. En av pionjärerna i Sverige, och fokuserar på kemi och biologi. Läs mer om Magnus i intervjun på s 32.

Börje Sundvall. Lärare i matematik, fysik och och kemi. I sin kanal lägger han upp videolektioner med genomgångar och lösningar, anpassat för gymnasienivå. 

Tomas Rönnåbakk Sverin. Matte och fysiklärare som filmar sina händer när han går igenom matematik från steg 1a till 5, samt fysik 1, 2 och 3. 

Fredrik Lindmark. Gymnasielärare i kemi, matematik, fysik och naturkunskap. Han lägger upp filmer där han på en digital whiteboard visar genomgångar och lösningar. Han har även en guide till hur man kan använda grafritande miniräknare på olika sätt. 

LärarDalle. Läraren Mattias Dahlgren delar med sig av klipp till den som behöver hjälp med gymnasiematematik och fysik. 

Vi räknar på det. Var en Youtubeserie från Teknikföretagen, 2020, där matteläraren Elin Gawell och influencern Hanna ”Hanapee” Persson omvandlar vardagliga situationer till matematik. Avsnitten finns fortfarande att se, men inga nya produceras. 

Mikael Bondestam. Lärare i matematik som delar klipp om matte och programmering. 

Svenska, SO och språk

Marcus Henriksson. Samhällskunskapslärare som guidar i politik, geografi, historia, geografi – och mycket annat som rör ämnet samhällskunskap. 

Mattias Axelsson. Gymnasielärare som går igenom grundkurserna i historia, samhällskunskap och religionskunskap för gymnasienivå.

Joakim Wendell. Historielärare och doktorand i historiedidaktik som förklarar historia utifrån olika perspektiv.

Lärare Cajsa. Har delat med sig av klipp som går igenom engelsk grammatik. 

Kajsa Nordmark. Undervisar på Komvux i svenska och svenska som andraspråk. Förklarar grammatik och går igenom olika typer av texter i sin kanal. 

Svetlana Grabos – bara en bra lärare. Lärare i SVA och psykologi som använder sin kanal åt filmer för dem som vill utveckla sin svenska. 

Anita Pihl Sfi How to learn Swedish. SVA-läraren Anita Pihl använder film i sin undervisning, och delar också med sig av klippen till andra som vill träna på sin svenska. 

Praktisk-estetiska

Leif Blomqvist. Trä- och metallslöjdläraren Leif Blomqvist guidar till allt från knivslipning till svarvning.

Magister Slöjd. Bild- och träslöjdsläraren Ludvig Widén visar upp olika tekniker och verktyg inom trä- och metallslöjd.  

Verktygsväggen med Marcus Vildir. Trä- och metallslöjdläraren Marcus Vildir laddar upp sina filmer i sin Youtubekanal och på sin hemsida, och samlar slöjd, skapande och naturkunskap.  

Karolin Wagner. Slöjdlärare som har lagt ut ett antal videor med instruktioner till tekniker inom textilslöjd. Driver också hemsidan ”I slöjdsalen” med fler tips. 

Hem- och konsumentkunskap

Maria Hagblad. Hem- och konsumentkunskapslärare som använder videoklippen i sin egen undervisning. I hennes kanal hittar du receptgenomgångar, planering av arbetsordning, hushållsekonomi och andra tips att använda i undervisningen. 

Josses hem och konsumentkunskap. Josse Haamer von Hofsten, lärare och författare, lägger upp filmer om mat-lagning och städning. 

Förskola

Christian Eidevald. Tidigare förskollärare och docent i förskolepedagogik som i dag arbetar för Göteborgs stad och Göteborgs universitet. Har publicerat klipp som berör förskolläraryrket och om projekt han arbetat med.

Verbala stigar. Förskollärarna Camilla Lindgren och Tuula Torro driver Verbala stigar, som arbetar med förskoleutveckling och föreläsningar. De har en Youtubekanal med råd om allt från att ta emot nya barn och vårdnadshavare, till tips på hur man kan jobba med barns motoriska utveckling och hur man packar ryggsäcken på bästa sätt inför utflykten med barngruppen.

LÄS ÄVEN:

Youtube-läraren: ”Elev fick mig att börja”