10 tips du måste ha koll på inför din pension

Läraren ger 10 måste-tips inför din pension.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

1. Håll koll på den kollektiva slutbetalningen

Jobbar du i en friskola, och omfattas av ITP 2, har du en fördel mot kommunalt anställda om du går i förtida pension. Även om du slutar vid 62 år och en månad kommer tjänstepensionen att betalas in som om du jobbar till 65. I kommunala sektorn avbryts inbetalningen.

2. Håll koll på bryt-punkten

Vill du undvika att betala statlig skatt på 20 procent ska du ha koll på brytpunkten. Den går vid en månadsinkomst på 44 700 kr i år för 65-åringar och yngre. Äldre kan ha en inkomst på 47 900 kr i månaden innan det dras statlig skatt.

3. Använd minpension.se

Med uttagsplaneraren kan du se hur pensionen förändras beroende på när och hur du går i pension.

4. Använd Lärarförbundets kostnadsfria pensionsrådgivning

Genom Lärarförsäkringar kan du få 45 minuters gratis pensionsrådgivning på telefon. Via här kan du boka din tid.

5. Vad händer med försäkringarna?

Via jobbet har du ofta olika försäkringar. Undersök vad som händer med ditt försäkringsskydd när du går i pension. Komplettera med det du vill ha.

6. Kontakta pensionsutbetalarna

I bästa falla finns alla dina pensioner samlade på minspension.se. Men det är inte säkert. Oavsett det måste du kontakta dem för att få exakta siffror och hur du ska gå vidare för utbetalning.

7. Fundera över återbetalningsskyddet

Vill du ha 15–20 procents högre tjänstepension eller att dina efterlevande får tjänstepensionen när du dör? Du måste välja ditt eller de efterlevandes behov.

För den allmänna pensionen går det bara att välja efterlevandeskydd för premiepensionen, PPM.

8. Ha tålamod

Pensionspengarna kommer inte direkt. Räkna med att det tar några månader innan den första pensionen kommer in på kontot.

9. Ta ut de sämsta pensionerna först

Har du flera tjänstepensionsförsäkringar? Börja att ta ut den med sämst villkor först, ofta dem med höga avgifter. Välj sedan olika uttagsperioder, ofta 5–20 år, så att du slipper en pensionschock.

10. Utnyttja pensionärs-rabatterna

Rejäla rabatter på tåg, flyg och resor. Men ofta krävs det ett pensionärsintyg. Den minsta pensionen du kan ta ut för att få intyget är 25 procent av premiepensionen.

Källor: Pensionsmyndigheten, Swedbank, Staffan Ström (Alecta), Britta Ljusberg (Lärarförbundet), Frida Bratt (Nordnet).