Skolor i utsatta områden erbjuds böcker – flera svarar inte

Förlagschefen Elin Lucassi på ”En bok för alla” hoppas att den här artikeln ska få huvudmännen att vakna till.

För tredje året i rad erbjuds skolor i socioekonomiskt utsatta områden gratis böcker till sina elever. Nytt för i år är att det finns böcker både till mellanstadiet och högstadiet.
– Vi uppmanar alla att ta chansen, fortfarande finns minst 20 huvudmän som aldrig utnyttjat erbjudandet, säger förlagschefen Elin Lucassi på ”En bok för alla”.

Förlagets satsning ”I läslyftets spår” sker i samarbete med Stiftelsen Natur & Kultur – och Skolverket. Urvalet av skolor som erbjuds gratis böcker är detsamma som i Skolverkets Samverkan för bästa skola (SBS), där myndigheten erbjuder stöd till huvudmän vars skolor har låga kunskapsresultat. 

Årets böcker finns tillgängliga att beställa sedan ett par veckor tillbaka. Under de två första åren skänktes över 30 000 böcker till skolor över stora delar av landet.

– Det har varit enormt uppskattat, berättar Elin Lucassi. Det känns som ett väldigt viktigt projekt i dessa dagar då barns läsning minskar. 

Titlarna har kopplats till olika moduler i Skolverkets fortbildningsprojekt Läslyftet. Och lärarna har gett projektet toppbetyg, visar en enkät: 97 procent svarar att böckerna ”ökat elevernas läslust”, 94 procent tänker använda böckerna i undervisning igen och 93 procent anser att böckernas svårighetsgrad var ”på lagom nivå”.

Fler än 20 huvudmän har inte svarat

Ett gott betyg också till de erfarna lärarna Anne-Marie Körling (krönikör i Grundskolläraren) och Fredrik Sandström (krönikör i Ämnesläraren) som gjorde urvalet av texter i de fem böckerna för högstadiet. I år har Anne-Marie Körling också valt ut tre titlar för mellanstadiet. 

– Desto större skäl för alla huvudmän att ta chansen och beställa böcker, säger Elin Lucassi. Sammantaget har vi riktat oss till cirka 180 huvudmän, det är verkligen synd att fler än 20 av dem ännu inte tagit chansen. 

Det låter helt huvudlöst, vad kan inaktiviteten bero på?

– Det har varit svårt att nå rätt personer i kommunerna, ibland fastnar erbjudandet hos förvaltningen. Men när informationen kommit fram till lärarna så har de alltid beställt böcker. I en del fall har lärarna helt enkelt aldrig fått reda på att erbjudandet finns. 

”Många familjer saknar böcker”

Genom att satsningen nu också uppmärksammas i media hoppas hon att fler får nys om den – och att fler böcker till sist når rätt adressater.

– En ytterligare poäng med initiativet är att eleverna får ta hem böckerna till syskon och övrig familj. Vi vet att många familjer saknar böcker där hemma. 

De nya utvalda böckerna för mellanstadiet är ”Trollets hjärta” av Gunilla Borén, ”Donny” av Thomas Halling och antologin ”Läsvärd” där urvalet gjorts av just Anne-Marie Körling. 

De fem böckerna för högstadiet är ”F som i sämst” av Cilla Jackert, ”När jag inte hade nåt” av Ison Glasgow och Emil Arvidson samt de tre antologierna ”Inte tid att dö”, ”Under ytan” och ”Med öppna ögon”. 

LÄS ÄVEN

Projektet som får 16-åringar att läsa av lust

Här läser de en bok i veckan

Svenskläraren: Ja, vi måste läsa hela boken!

Så får du eleverna att läsa klassiker

Så får han de mest läsovana att vilja läsa