Panik inför pension? Experten lugnar lärarna

Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta manar till pensionslugn.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Grips inte av ekonomisk pensionspanik.
Det menar Staffan Ström, ­pensionsekonom på Alecta.

”Pensionen räcker inte”, ”Så är livet som fattigpensionär”.

Rubrikerna om krisande pensionärer är vanliga. Det har gjort att många målar upp en alldeles för svart bild av sitt blivande pensionärsliv.

Det menar i alla fall Alectas pensionsekonom Staffan Ström.

– I snitt har svenska pensionärer en inkomst på 75 procent av den inkomst de hade innan pensioneringen. Så den typiske pensionären är inte fattig. Det är faktiskt vanligare att med fattigdom bland yngre än äldre, säger Staffan Ström, som lutar sig mot en undersökning där man analyserat data från SCB på inkomster från tre miljoner svenskar.

Så det finns inga fattigpensionärer bland lärarna?

– Det beror på hur yrkeslivet sett ut. Den som jobbat mycket deltid eller varit sjukskriven långa perioder kommer att märka det i pensionskuvertet. Men för de allra flesta lärare kommer det att se rätt bra ut. En styrka är att lärare oftast haft en bra tjänstepension, säger Staffan Ström.

Kan en lärare som är 30–40 år i dag räkna med samma utfall?

– Den studie vi gjort handlar om dagens pensionärer. Hur det ser ut om 30 år är såklart mera osäkert. Både vad gäller pensionssystemet och livet i sig. Kommer du att fortsätta som lärare, kommer du vara sjukskriven mycket, hur ser lönekarriären ut framåt och så vidare.

Jobba som pensionär – se upp för fallgroparna

Rabatt på resor, träningskort och mat.
Att jobba som pensionär har många fördelar.
Men se upp för fallgroparna.

Den som jobbar efter 65 väljer själv om hen vill ta ut delar av sin pension.

Men det gäller att hålla koll på den totala inkomsten. I alla fall om du vill slippa att betala 20 procent extra i skatt; den statliga inkomstskatten.

I år går brytpunkten för statlig inkomstskatt vid 49 725 kronor i månaden (596 700 kr per år). Är din lärarinkomst och pension mer än det får du betala 20 procents skatt extra på allt över brytpunkten.

– Det är bra att ha koll på skattereglerna, säger Britta Ljusberg, pensionsexpert på Lärarförbundet.

Vad kan man göra om man närmar sig gränsen?

– Man kan pausa eller minska uttaget av den allmänna pensionen. Tjänstepensionen kan man däremot inte förändra när den väl börjat betalas ut.