Så granskar du bilder på nätet

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

I tredje delen av Källkritikskolan visar vi hur du kan granska bilder tillsammans med dina elever. Du får med dig sju tydliga frågor att använda i undervisningen.

I Googles bildsök listas liknande bilder i anslutning till varje bildträff. Där hittar vi den här bilden som leder vidare till en fotoblogg.

#5 Finns fler bilder från samma tillfälle?

När du tror dig veta när och var bilden är tagen, använd sökord som kan ge träff på andra bilder från tillfället. Kanske ger de en kompletterande bild av vad som hänt.

En googlesökning på likande bilder utifrån Gustav Adolfs torg-bilden ger träff på en annan bild från samma tillfälle. Den är publicerad på en privat fotoblogg och där framgår inte att det är ett aprilskämt.

 

#6 Är bilden beskuren?

Ibland beskärs bilder för att ge en annan bild av verkligheten. Om viktiga delar i bilden beskärs bort kan tolkningen av vad den föreställer bli en annan. Tineye kan hitta varianter av en bild som är obeskurna eller beskurna på ett annat sätt.

 

#7 Är bilden manipulerad?

Redan på 1800-talet manipulerades foton. Med dagens digitala bildbehandlingsprogram är det lättare än någonsin. Men det finns sätt att undersöka om en bild är manipulerad. Tineye ger träff även om delar av bilden skiljer sig från den du utgår från.

Det finns även andra verktyg, som Foto Forensics, som kan hitta delar i en bild som har en sämre kvalitet än resten av bilden, vilket kan tyda på manipulation.