De är vinnarna av Guldäpplet 2020

Lärarpriset Guldäpplets specialpris går till alla Sveriges lärare i år.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Guldäpplets Särskilda Pris gick till alla Sveriges lärare. Nu har även fem enskilda lärare prisats.

I år beslutade Guldäpplets jury att juryns Särskilda Pris tilldelas alla Sveriges lärare ”för att de i en mycket pressad situation klarat av att möta den förändrade undervisningssituationen, med kombinationer av undervisning i klassrummet och online och med utnyttjande av digitala resurser.

– Vi vill hylla den samlade lärarkåren och utdelar därför årets Särskilda Pris till hela den lärarkår som mött utmaningarna med nya arbetssätt inklusive digitala stöd för eleverna, både i klassrum och på distans, säger Peter Becker, ordförande i Guldäpplets jury.

Men under måndagskvällen, 26 oktober, prisades också fem enskilda lärare. 

Här är årets enskilda pristagare:

Emelie Hahn, lärare och IKT-pedagog på Gränbyskolan i Uppsala fick årets förstapris. För att hon målmedvetet arbetar med att utveckla språklig, kulturell och digital kompetens samt omvärldskunskap hos eleverna. Hon inspirerar till delaktighet och till kontakt med elever i andra länder, enligt motiveringen.

Sara Bergström och Linda Bjällerstedt, förskollärare på Bjurhovdasmyckets förskola i Västerås, delad andraplats i Lärarpriset Guldäpplet 2020. Foto Per Groth

Linda Bjällerstedt och Sara Bergström, förskollärare på Bjurhovdasmyckets förskola i Västerås, knep andrapriset. Motiveringen är bland annat att de med barnkonventionen och läroplanen i ryggen kombinerar drama, musik och dans när de tar upp stora som små frågor med barngruppen. De skapar inspirerande och lustfyllda lärmiljöer där det digitala ger utrymme för barnens nyfikenhet och förstärker både lek och lärande. Frågor och källkritik får plats även bland de allra yngsta

Mia Lägnert, SO-lärare, och Pernilla Abrahamsson, lärare i Ma/NO/TK på Norrevångskolan i Karlshamn, fick delat andrapris för att ha motiverat eleverna till kunskap om teknik och samhälle genom ett modellbygge i 3D. Professionella digitala verktyg, ritverktyg och 3D-skrivare används på ett genomtänkt sätt. Med utrymme för kreativa processer blir fler flickor intresserade av teknikämnet, står det i motiveringen.

Långvariga insatser

Utmärkelsen delades ut på Guldäpplets dag den 26 oktober, där alla Sveriges lärare inbjudits att delta digitalt. 

Guldäpplejuryns Särskilda Pris utdelas till den eller de som uträttat långvariga, betydelsefulla insatser för främjande av lärande med stöd av it och medier.

Bakom Guldäpplet står Stiftelsen Yngve Lindbergs Minne. Yngve Lindberg var i fyra decennier en av förgrundsgestalterna inom naturvetenskaplig utbildning i svensk skola.