Kritiken: Arbetsgivarna tar inte ansvar för covid-pressen

Coronapressen på lärare ökar och ökar. En nya Sifo-undersökningen från Lärarförbundet visar att 8 av 10 lärare har en hög till extremt hög arbetsbelastning. Foto Colourbox
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Oron för stressrelaterade sjukdomar ökar lavinartat under corona – 7 av 10 lärare är oroliga för att kollegorna ska sjukskrivas för stress. Det visar en ny Sifo-undersökning.

Det är inte bara oron för att själv drabbas av covid-19. Medan pressen på lärarna ökar under pandemin, oroar sig 72 procent för att en kollega ska sjukskrivas under hösten på grund av stress. I maj var den siffran 65 procent. Det visar en färsk Sifo-undersökning, beställd av Lärarförbundet – du kan läsa hela rapporten här.

”Arbetsgivarna tar inte ansvar”

– Arbetsgivarna tar inte sitt ansvar. Lärarna är oroliga för sin egen och kollegornas hälsa. Inte bara för att smittas av covid, utan för att de bristande förutsättningar att göra sitt jobb leder till arbetsrelaterad stress, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet.

Sifo-undersökningen visar också att 8 av 10 lärare har en hög till extremt hög arbetsbelastning. I grundskolan årskurs 1-3 är siffran 85 procent.

Så berättar en grundskollärare i undersökningen:

”Arbetsbelastningen har blivit extremt mycket tyngre. Plötsligt ska man både bedriva undervisning på skolan OCH digitalt med de elever som inte kan komma till skolan”.

Läraren.se har tidigare skrivit om vikariebrist under corona, och den nya undersökningen visar också att 4 av 10 lärare täcker upp för kollegor. För lärare i fritidshem är den siffran 52 procent.

Två av tre lärare uppger samtidigt att de inte får ta in vikarie för kortare, oplanerad frånvaro och nära 60 procent menar att det ofta eller alltid är svårt att hitta en någon som kan hoppa in.

LÄS MER Läraren som tecknat sina egna coronasymptom

Påverkar undervisningen

Det gör att undervisningen blir lidande.

”Mitt arbete har påverkats genom att jag måste skippa planeringstimmar för att täcka upp för kollegor”, säger en lärare i förskolan i undersökningen.

Av de tillfrågade vittnar också 35 procent av alla lärare om att de utökade arbetsuppgifterna leder till missad planeringstid, 32 procent att undervisningstiden försvinner.

– Om inte arbetsgivare och politiker kommer tillrätta med problemen, finns risken att pandemin håller i sig längre än vad lärarna kommer orka. Situationen är ett reellt  hot mot folkhälsan, och siffrorna är något att verkligen ta på allvar, säger Johanna Jaara Åstrand.

LÄS ÄVEN

HÄR FORTSÄTTER VIKARIEKAOSET

Lärarnas krav: Distansjobb måste gälla även skolan

Johanna Jaara Åstrand: "Ta lärarnas larm på allvar”