Stor RS-spridning – ”låt syskon stanna hemma”

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Det pågår en omfattande smittspridning av RS-viruset i Västra Götalandsregionen. Regionen rekommenderar nu att familjer med barn som är yngre än sex månader även håller äldre syskon hemma från förskolan.

RS-viruset, som kan ge svår sjukdom framför allt hos små barn, slår just nu hårt mot många länder i Europa, däribland Sverige.

Västra Götalandsregionen beskriver läget som "mycket ansträngt" med många barn som behöver sjukhusvård på grund av andningssvårigheter.

"Spädbarn smittas ofta av sina äldre syskon. För att minska risken för detta rekommenderar vi nu familjer med spädbarn att låta syskon stanna hemma från förskolan om det är möjligt och fungerar praktiskt", säger smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

Rekommendationen gäller över trettonhelgen, till och med den 8 januari. Tidigare har liknande rekommendationer utfärdats av exempelvis Region Uppsala.

Utöver RS-viruset är trycket på vården högt även på grund av influensan och covid-19.

"RS-virus kan ge svår sjukdom och alla med små barn under sex månader behöver vara försiktiga, det gäller även deras syskon", säger Thomas Wahlberg.