Lärare misstänks för vållande till annans död

Bild: Getty Images, Hussein El-Alawi/TT
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Tre lärare och en rektor i Vellinge kommun har nu slutligen delgivits misstanke om vållande till annans död efter att en sexårig pojke drunknade under en idrottslektion i augusti 2020. Vellinge kommun riskerar också böter på tre miljoner kronor.

Den stora utredningen har tagit 20 månader vilket inte är ovanligt vid den här typen av misstänkta arbetsmiljöbrott. De tre lärarna och rektorn har nu tillsammans med sina advokater en månad på sig att svara på utredningsmaterialet i förundersökningen innan åklagaren Klas Norelius beslutar om han ska väcka åtal.

– Antingen vidhåller jag att det går till åtal eller så kan det leda till ytterligare förundersökningsåtgärder, säger Klas Norelius till Sydsvenska dagbladet som var först med att berätta om åklagarens slutdelgivning.

Enligt Klas Norelius så handlar det misstänkta arbetsmiljöbrottet om vållande till annans död genom oaktsamhet. Det brottet kan leda till två års fängelse men vid liknande händelser i Sverige har straffen blivit villkorlig dom och dagsböter.

Högre böter än praxis

Bötesbeloppet på tre miljoner som kommunen nu riskerar att få betala ligger på en högre nivå än vad som är praxis. Klas Norelius menar att bötesbeloppet är rimligt med tanke på pojkens ålder och att det har skett i skolan.

– Det är inte så hög summa utan om en dödsolycka sker i en verksamhet som leder till ett arbetsmiljöbrott så ligger vi på miljonbelopp på de brotten. Sådana här belopp är inte satta i sten utan kommer av praxis. Jag finner detta belopp skäligt och kommer att argumentera för det om det blir en domstolsförhandling. Men det är domstolen som dömer, säger han till Läraren.

Läraren har vid flera tillfällen skrivit om simolyckan som inträffade den 18 augusti 2020 under pojkens första riktiga skoldag. Han hade lektion med ett 40-tal andra kamrater tillsammans med tre vuxna lärare. Det pågick simtest parallellt med bad under idrottslektionen. Flera av barnen, däribland pojken, var inte simkunniga.

Pojken hittades livlös på den grunda delen av bassängen och lärarna gjorde hjärt- och livräddning när de hade fått upp honom ur vattnet men hans liv gick inte att rädda utan han förklarades död en stund senare på sjukhuset.

Delgivna misstanke

De tre lärarna blev tidigt delgivna misstanke om vållande till annans död men efter några månader blev även rektorn delgiven samma misstanke. Kommunen har själva i en intern utredning kommit fram till att det har funnits brister i kommunens badrutiner. Man har skärpt dessa efter olyckan och följer nu Livräddningssällskapets rekommendationer.

Anders Grundberg, utbildningschef i Vellinge kommun säger till SVT Nyheter i Skåne:

– Fruktansvärt tragisk händelse för samtliga. Allt slits upp igen och mina tankar går till alla drabbade, säger han.

Till Läraren säger han att de tre lärarna har varit i tjänst sedan olyckan inträffade. De har erbjudits samtalsstöd om det har velat sedan olyckan inträffade. Och det har även andra medarbetare som känt att de har behov av det.

– Erbjudandet om samtalsstöd står fortsatt kvar och vi kommer att tydliggöra det igen när vi startar upp skolan igen efter påsklovet. Vi erbjuder allt från individuellt stöd från den centrala elevhälsan eller från vår företagshälsovård till stöd på gruppnivå om det behövs. Vi har en beredskap att möta behoven som finns, säger Anders Grundberg.

Rektorn arbetar inte kvar

Rektorn, som också delgivits misstanke om vållande till annans död, arbetar inte längre kvar i kommunen och arbetar inte längre som rektor.

– Hon har ett helt annat uppdrag i dag och jag har haft kontakt med henne under den här resan men inte under det senaste dygnet, säger Anders Grundberg.

När det gäller företagsboten på 3 miljoner så har Anders Grundberg inte tagit del av materialet ännu utan HR-avdelningen fick materialet sent på tisdagseftermiddagen de 12 april.

– Först när vi har gått igenom det digra materialet kan vi göra något ställningstagande kring innehållet, säger Anders Grundberg.

Läraren har sökt lärarnas advokater.

Artikeln uppdateras.