Podcast: Hur mycket förskollärare är du på fritiden?

Blir man en bättre förälder om man är förskollärare? Eller i alla fall annorlunda? Förskollärarna Fredrik Kahn, Eva Lindström och Siri Nestius berättar hur yrkesvalet påverkat deras föräldraskap.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

När använder du lärarrösten utanför jobbet? I senaste avsnittet av Förskolan berättar vi om de situationer då det märks att vi är förskollärare.

Alla tre förskollärarna i podden känner att de har tydliga ”yrkesskador”.

– Jag tror att det syns att jag är förskollärare. Det märks på hur jag beter mig. På något sätt så tror jag att vår förskoleidentitet följer med oss överallt. Jag vill se till att alla barn ska ha det bra och kan fastna i det även utanför jobbet, säger Fredrik Kahn.
– Det jag använder mest när jag inte jobbar är min förskollärarröst. På lekland eller i parken kan jag säga till och styra upp situationer med andra barn som spårar ur. Då använder jag rösten som jag har på jobbet för jag tror att barn känner igen den, säger Eva Lindström.
– Jag har en yrkesskada att jag vill förebygga. Jag vet att det är innan en konflikt uppstår som man kan lösa den. Jag kan bli frustrerad på andra vuxna som säger till först när slagsmålet väl är igång. Då tänker jag: ”Såg ni inte att detta var på gång?”, säger Siri Nestius.

Orkar inte vara bra pedagog hemma

Fredrik har som förälder känt att det varit både positivt och negativt att vara förskollärare.

– Jag blir en bättre förälder för att jag kan mycket om barns utveckling men när jag jobbat med barn som varit lika gamla som mina egna barn så har jag ibland tyckt att det varit vidrigt. Om jag kommit hem från tvååringarna på jobbet till min egen tvååring har jag ibland känt att jag varit för trött och att jag ska göra exakt samma sak igen. Jag har inte alltid orkat vara lika bra och lika pedagogisk i mitt föräldraskap som på jobbet, säger han.

Siri Nestius känner igen känslan som Fredrik beskriver.
– Min sambo säger ofta: ”Hur kan du vara bra på ditt jobb?” Han säger så för att jag är hopplös som förälder emellanåt. Man har så mycket tålamod på jobbet men sedan räcker det inte alltid till när man kommer hem. Jag klarar inte ens av ett barn hemma. Men det är ju hundra gånger svårare att hantera sitt eget barn än alla hundra barn på jobbet.

Lyssna på Förskolan här!