Sångläraren om Tusses Mellovinst: Hela skolan vann

Tousin "Tusse" Chiza vann Melodifestivalen för två veckor sedan och representerar Sverige i Eurovision Song Contest i maj. Hans sånglärare Christopher Westling på Rytmus i Borlänge gläds åt framgångarna. Foto: Magnus Sandberg TT/Privat
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Ämnesläraren | Lärare i praktisk-estetiska ämnen

Det känns som om hela skolan har vunnit. Det säger Christopher Westling, lärare i sång, efter att hans elev Tusse blivit sångstjärna – och vunnit både Idol och Melodifestivalen.

När Tusse kom till Rytmus musikymnasium i Borlänge efter att ha vunnit Melodifestivalen med låten Voices så var det framdukat för fest ute på skolgården. Det firades med bubbel, snacks och hans låtar spelades.

– Han kom med sångfågeln, som han fått som pris, och vi körde hans låt Voices på hög volym. Det var en jättehärlig stämning, säger Christopher Westling som är lärare i sång på skolan.

Stöttade honom under Idol 2019

Tusse, eller Tousin Chiza som han heter, går sista året på estetiskt program inriktning musik. Christopher Westling har undervisat honom sedan våren 2019.

Vad har du och skolan har betytt för Tusses framgångar?

– Vi står alltid bakom honom och stöttar. Han säger också själv att vi betyder mycket och han är väldigt tacksam över lärarna och eleverna här. Tusse betyder också väldigt mycket för Rytmus i Borlänge. Oavsett vilken dröm man har som elev så hjälper vi på vägen. Det gäller oavsett om man vill bli världsstjärna eller sjuksköterska.

Christopher Westling och några elever på skolan stöttade också Tusse under hans medverkan i Idol 2019. De reste till en veckofinal och var även med på den stora finalen i Globen där Tusse vann. Christopher Westling lyfter fram sammanhållningen i skolan och i klassen där Tusse går. Och den lagandan har inte påverkats av att ha en sångstjärna i gruppen.

– Det känns som att det är hela skolan som har vunnit Mello. Tusse är också bra på att ge andra plats på lektioner i ensemblen och i andra sammanhang.

Varje sånglektion är en konsert

Christopher Westling har enskild undervisning i sång med eleverna, och i årskurs 1 har han gruppsång med dem som har sång som huvudinstrument. Som sånglärare beskriver han Tusses röst som ”otroligt kraftfull”.

– Rösten har mycket inslag av soul och funk. Han är inspirerad av James Brown och Bruno Mars. Han lägger in sin touch med sina wails och fraseringar. När han kommer in i sångrummet på skolan så sprider han en härlig energi. Varje sånglektion känns som en konsert oavsett vilken genre vi gör. Han tvekar heller aldrig på den feedback som jag ger utan ser det som en utveckling.

"Ser till att han klarar examen"

Tusses vinst innebär många arrangemang utanför skolan. Den här veckan spelar han in ett inslag inför Eurovision Song Contest.

Hur gör ni så att han ska hinna med alla ämnen?

– Vi har en bra dialog och många fler än honom har ju undervisning på distans nu under pandemin. Tusse är mån om att klara skolan och sköter det bra. Vi och han ser till att han klarar examen.

Vad tycker du om Mello och Idol?

– Jag är ett fan av det. Jag älskar ju sång och musik. Många elever på skolan känner sig taggade nu att göra en liknande resa som Tusse har gjort. Det pratas mycket Idol nu på skolan. Men det formatet använder jag så klart inte på lektionerna. Jag utgår från elevernas individuella planeringar och mål.

Eurovision Song Contest där Tusse tävlar för Sverige med låten Voices inleds den 18 maj.

LÄS ÄVEN

Han får håglösa elever att bli stolta låtskrivare

De vägrar låta corona stoppa musikalen

Forskaren: Hatisk genre kan berika musikundervisningen

Ämneslärare – har du rätt lön?