Lärarna möter allt fler gängkriminella i skolan

Foto: Nicke Johansson.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

En känd gängkriminell skjuts till döds i en galleria, den misstänkta mördaren är en 15-åring från Göteborg. Enligt polisen rekryteras allt yngre till gängen, barn och tonåringar som fortfarande går i skolan.

Av de 8 233 gängkriminella som polisen listade kring nyåret 2022 är 1 202 under 18 år, rapporterar Ekot.

Men många är ännu yngre.

I polisområde Västmanland (där även Uppsala och Gävleborg ingår) beräknas 300 personer under 15 år ingå i kriminella nätverk.

Och i Västsverige, främst Göteborg, står 194 personer mellan 7 och 14 år på polisens lista över barn som redan är med, eller riskerar att dras in, i kriminella gäng, skriver GP.

Enligt Expressen lockas lågstadiebarn att bli gängens budbärare.

”Vi har tidigare år hört talas om detta vid några enstaka tillfällen, men att det nu pratas om det mer och att allt fler ser eller hör att det sker”, svarar Christina Aylward Alvelin, förvaltningsdirektör på socialtjänsten Hisingen, i ett mejl till tidningen.

Läraren har tidigare skrivit om Nytorpsskolan i Göteborg, där ett av Sveriges största släktbaserade kriminella nätverk använder sin makt till att påverka lärare.

– Jag siktar på att ge dem kunskap och ett hopp. Men vad ska det bli av dem, när de inte kommer in på någon utbildning? Här utanför finns det andra karriärer. Man blir gangster eller ung mamma. Någon som blir en belastning, säger Joachim Svärd, lärare på Nytorpsskolan.