Utredare: Ändra skolvalet och skolpengsystemet

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Likvärdighetsutredningen föreslår att ändra både på hur skolpengen beräknas och hur skolvalet går till. Däremot vill Björn Åstrand ha mer tid till frågan om ett större statligt ansvar.

Kötid ska inte längre få användas för urval till skolan, föreslår regeringens särskilde utredare Björn Åstrand på Dagens Nyheters debattsida. Förslaget återfinns i utredningen om en mer likvärdig skola som presenteras på måndagen.

Där konstaterar Åstrand att skolsegregationen ökar, vilket han kopplar till allt större boendesegregation, det fria skolvalet och den ökade andelen elever i friskolor.

Ett sätt att stävja utvecklingen vore att ändra urvalsgrunderna, bland annat genom att ta bort kötiden "Detta för att alla elever ska ha möjlighet att få en plats vid alla skolor vid tidpunkten för det gemensamma skolvalet och inte påverkas av att de till exempel är nyinflyttade", skriver Åstrand.

Frågan om ett större statligt ansvar för skolan vill han utreda vidare: "De fördelar som det decentraliserade skolsystemet var tänkta att ge har inte infriats."

Förslagen bedöms kunna införas "relativt omgående" skriver utredaren i debattartikeln.

https://open.spotify.com/episode/0JwzCkQjAa4qxktOtBhbKc