Wiman: 5 råd när du ska säga hej då till eleverna

Foto: Johnér
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Skolavslutning är alltid känslosamt – men kanske särskilt när det är den sista innan ett nytt stadium väntar för eleverna. Här är fem goda råd från en expert som gråtit sig igenom många avslutningar – högstadieläraren Maria Wiman.

LÄSTIPS Presenten som står högst på lärarnas önskelista

1 Det ÄR både jobbigt och härligt

– För läraren är skolavslutningen bitterljuv, en känsla av lättnad samtidigt som det är så oerhört sorgligt. Vi lärare har jobbat så hårt inför terminsslutet och en lång ledighet väntar så småningom därefter. Mitt i allt det är man oerhört känslomässigt engagerad. Vet man att man ska ses igen till hösten kan det ändå vara okej men när det är sista gången man säger hejdå kan det vara tungt, säger Maria Wiman som är högstadielärare på Skapaskolan i Huddinge i Stockholm, författare, och krönikör på Läraren. Hon har jobbat 15 år som lärare och upplevt många tuffa avsked under den tiden.

2 Våga visa att du är ledsen

Lärare i svenska och SO på Skapaskolan (F-9), Huddinge. Krönikör i Läraren.

– Man ska känna att det är ett avslut och våga hålla tal, gråta inför klassen. Våga ta avskedet – men kom ihåg att bara för att de går ut ett stadium är det inte som att de dör, de finns ju kvar. Ditt jobb är gjort, du har gjort allt du kan och nu får någon annan ta vid. Eleverna finns kvar, man stöter på dem på stan och man hör av dem, kanske ser dem på Instagram. De finns i periferin. Man är alltid en del av deras liv, säger Maria Wiman.

– Tänk på att du varit deras följeslagare under viktiga år. Man har hängt med varandra i minst tre års tid, träffats fem dagar i veckan i vått och torrt. De som går ut högstadiet har kommit dit som barn och går sedan vidare till vuxenlivet, det är viktiga år. Som lärare har man varit en förebild och utvecklat dem, det är svårt att inte involveras känslomässigt. Men jag försöker tänka på att vi inte tappar kontakten för alltid.

3 Gör det högtidligt

– Jag tillhör definitivt den grupp lärare som gillar högtidliga avslutningar! En del vill avdramatisera men jag tycker man ska klä upp sig, det är värt att fira att man klarat de här åren! Det får gärna vara fina kläder och tal från lärare och elever. Däremot tycker jag att man ska tona ner vikten av betygen denna dag. Att man har ansträngt sig och jobbat hårt och nu belönas med sommarlov är det viktiga.

4 Se till att ha en plan för elever med extra behov

– Vet man om att man ska lämna en elev som har det jobbigt hemma i flera månader kan det kännas tungt, särskilt om man inte ska ses igen efter sommaren. Elever som har det tufft kan inge dubbla känslor för det kan vara ett ansvar man inte bett om och det kan kännas väldigt svårt. Men man får försöka se till att eleven har en kontaktperson, att man vet med sig att man ”lämnar vidare till nästa instans”.

5 Gör avslutningen minnesvärd trots att avståndet måste hållas

– Minnesvärda ögonblick trots isolerade tider, det är vi fortfarande nybörjare på. Men jag tänker att man ska se till att träffas utomhus ändå till varje pris. Så att man ändå kan se varandra och vinka hej då även om det inte går att kramas. Det är ju sommar, så det borde inte vara en helt omöjlig temperatur. Det är viktigt med avslut, säger Maria Wiman.

LÄS ÄVEN

Lista: 10 oförglömliga skolavslutningar

Det här gäller för skolavslutningar och studentfirande

Så trivs lärare på jobbet