Uppsägningar och varsel – här laddar lärarna för protest

I Stockholm, Eskilstuna och Strängnäs manifesterar lärare mot nedskärningar. Foto: Sven Lindwall

Över hela landet hyvlar kommunerna miljoner från skolan – och lärare får lämna sina jobb.
I Stockholm, Eskilstuna och Strängnäs laddar lärare för sina protester.
– Ta er tid för att protestera, säger David Gustafsson, Sveriges Lärares ordförande i Stockholm.

Vi Lärares genomgång visar hur hundratals lärare kan riskera jobbet i nedskärningarnas spår.

Biträdande rektorn och skoldebattören Linnea Lindquists årliga genomläsning av kommunernas budgetar visar att 96 procent av kommunerna drar ner på skolan.

Nu förbereder sig lärare i Stockholm, Eskilstuna, Strängnäs – och i Värmdö, Vaxholm, Sollentuna, Huddinge, Tyresö, Solna, Danderyd, Nacka och på Gotland för protest.

Den 4 maj demonstrerar de i Stockholm och i Eskilstuna.

Så ökar kraven på lärarna

– Kraven ökar på att lärarna ska jobba mer utan att det kostar något, men om kommunerna ska ta hand om underskottet går ändå mer pengar till friskolorna. Men de fria verksamheterna behöver inte dra ner, säger David Gustafsson, Sveriges Lärares ordförande i Stockholm.

David Gustafsson.

Under lördagen kommer bland annat Sveriges Lärares förbundsordförande Åsa Fahlén att hålla tal i Stockholm.

– Vi hoppas att många tar sig tid att komma, nu måste de förstå och bestämma sig på riksnivå. Man kan inte säga att man är för regleringar och offentlighetsprincip, när inget händer. Vi har testat marknadsskolan länge nog och den förstör och söndrar, säger David Gustafsson.

På Instagramkontot Stockholms skolor larmar finns vittnesmål om hur neddragningarna drabbar lärare, skolor och elever.

35 av kommunens skolor har varslat om neddragning av personal och på utbildningsförvaltningens tillgångslista över lärare som ska matchas mot nya tjänster finns i dagsläget 49 personer.

Nu sprider sig oron för att lärare kommer att sägas upp – från förskola till vuxenutbildning. 

– Vi är rädda att det ska gå till arbetsbrist. Finner man inte plats står man förr eller senare med för mycket personal, säger David Gustafsson.

Samarbetar med Kommunal

Samma dag manifesterar Sveriges Lärare i Eskilstuna och Strängnäs tillsammans med fackförbundet Kommunal, på Fristadstorget i Eskilstuna.

– Det är neddragningar och omställningar i alla skolformer så det berör alla våra medlemmar, både Sveriges Lärare och Kommunal, och alla elever och elevers föräldrar, säger Cathrin Vinge, styrelseledamot i Sveriges Lärare Eskilstuna.

Cathrin Vinge

Eskilstuna drar ner 26 tjänster på gymnasiet, 40 i grundskolan och i förskolan försvinner barnskötarna. Men även på vuxenutbildningen påverkas.

– Det kommer försvinna vuxna i skolan i alla skolformer. Det har redan innan varit en stram organisation, vi brukar kalla den anorektisk. Ändå väljer man att spara in ännu mer på skolan, säger Cathrin Vinge.

Ordförandena Magnus Klavins och Cecilia Rahbek Nöhr, samt vice ordföranden Helena Andersson att hålla tal.

”Vill vara solidariska”

– Vi är väldigt oroade över läget. De har sagt att de inte kommer att säga upp lärare, men vi ser en stor risk att man inte ser kommunen som en attraktiv arbetsgivare, eftersom arbetsmiljön blir så svår. Risken är att lärare söker jobb i kranskommunerna, säger Cathrin Vinge.

Therecé Palmér

I Strängnäs har besparingarna ännu inte drabbat lärare.

Men kringresurserna har rykt i kommunens sparpaket  – och Sveriges Lärare vill öka medvetenheten om läget inför nästa valperiod.

– Vi vill vara solidariska. Många lider mer än vad vi gör, men vi vill att alla ska se att det kan drabba även Strängnäs, säger Therecé Palmér, Sveriges Lärares ordförande i Strängnäs.

Och fortsätter:

– Det pratas mycket om gängkriminalitet och skolan ska utbildas i hur vi ska hantera den, se till att eleverna är i skolan, ge dem kunskaper som gör att de inte dras in. Men hur ska vi göra det med färre personer, det räcker inte med bara lärare. Vi behöver också stödfunktioner, elevassistenter, resurser, socialpedagoger och kuratorer, säger hon.

Här protesterar lärarna

  • Eskilstuna: Sveriges Lärare i Eskilstuna och Strängnäs och fackförbundet Kommunal manifesterar på Fristadstorget i Eskilstuna, 4 maj, klockan 10.
  • Stockholm: Sveriges Lärare Stockholm och Värmdö, Vaxholm, Sollentuna, Huddinge, Tyresö, Solna, Danderyd, Nacka och Gotland demonstrerar i Fatbursparken, Stockholm, 4 maj, klockan 13.

LÄS ÄVEN:

NEDSKÄRNINGAR: Hundratals lärare kan bli av med jobbet

Här måste föräldrarna hjälpa till efter besparingarna

Tuffa sparåtgärderna – kommunen sänker lönerna

Lärarna i stor kampanj mot marknadsskolan: ”Systemfel”