Tuffa sparåtgärderna – kommunen sänker lönerna

Ingångslönen för nyanställd personal inom utbildningsförvaltningen minskar med en tusenlapp i månaden.

Besparingarna blir tuffa för Älmhults skolor – totalt ska 11 miljoner hyvlas bort.
En av kommunens sparåtgärder är att sänka ingångslönen för lärare.
– Det är aldrig bra att sänka löner men vi befinner oss i en extrem ekonomisk situation, säger kommunstyrelsens ordförande Eva Ballovarre (S).

I kommunens sparpaket för skolan ingår en lönesänkning.

Ingångslönen för nyanställd personal inom utbildningsförvaltningen minskar med en tusenlapp i månaden, skriver Smålänningen.

­– Vi har inte haft några förhandlade ingångslöner, och inte några givna löner. Hur kan man sänka dem då, undrar Anders Johansson, Sveriges Lärares ordförande i Älmhult, till Vilärare.se.

”Tveksam effekt”

Minskade barn- och elevgrupper och ökade kostnader gör att kommunen hamnar i samma situation som så många andra – skolan ska bantas med 11 miljoner kronor.

Anders Johansson är tveksam till att löneminskningen ger någon större effekt.

– Det enda jag kan tänka mig att det gör skillnad för är visstidsanställningen av obehöriga, de legitimerade lärarna kostar vad de kostar, säger han.

Roger Johansson

Skolchefen Roger Johansson räknar med att spara 250 000 kronor på lägre löner.

– Om vi jämför med kommuner som är lika stora och ligger nära så betalar vi 3 000 kronor mer för en nyexaminerad, men under snittet för erfarna duktiga lärare. Det här är ett sätt att få rätt lönestruktur, säger Roger Johansson.

Personalen som sägs upp

Den stora besparingen sker genom att säga upp 20 av ett totalt sexitotal elevassitenter.

– Det är klart att det får allvarliga konsekvenser och det har facket påtalat för arbetsgivare. Dels är det ökad arbetsbelastning, dels betydligt svårare att få ro och kvalitet i undervisningen, säger Anders Johansson.

En bild som delas av kommunstyrelsens ordförande.

– Det här är personer vi absolut kommer att sakna i verksamheten, inget snack om saken. Men vi prioriterar att behålla legitimerad personal, säger kommunstyrelsens ordförande Eva Ballovarre (S).

Eva Ballovarre

Skolchefen Roger Johansson:

– Det är klart att förändringar skapar oro. Men de elever som fått elevassistenter har inte lyckats bättre att nå målen, det har inte lett till önskat resultat, och det saknas evidens i forskningen för att elevassistenter ger resultat. Ska man undervisa ska man vara utbildad lärare, säger skolchefen Roger Johansson.

Andelen behöriga lärare är låg i kommunen, 65,6 procent jämfört med rikssnittet 75.

Vilka signaler sänder en lönesänkning?

– Lönen ska inte vara det som gör att man väljer bort Älmhult, vi lägger oss som de andra kommunerna, säger skolchefen Roger Johansson.

LÄS MER:

NEDSKÄRNINGAR: Hundratals lärare kan bli av med jobbet

Här måste föräldrarna hjälpa till efter besparingarna

Lärare sägs upp: ”Finns inte mycket annat att ta bort”

Lärarna i stor kampanj mot marknadsskolan: ”Systemfel”