De har fått nog av sparkraven: ”Katastrof”

”Vi har inte förtroende för politikerna”, menar Sveriges Lärare i Eskilstuna som manifesterade mot nedskärningar tillsammans med Kommunal.

Arbetarstaden Eskilstuna plågas av gängkriminalitet och allt färre klarar sig igenom gymnasiet.
Då sparar kommunen på skolan.
– Konsekvenserna kommer att bli katastrofala, säger Magnus Klavins, ordförande för Sveriges Lärare i Eskilstuna.

Uppåt 500 personer slöt upp när fackförbunden Sveriges Lärare och Kommunal genomförde en gemensam manifestation mot neddragningarna i skolan på Fristadstorget utanför stadshuset.

– Tidigare har vi bjudit in politikerna till våra manifestationer men inte den här gången. Vi har inte förtroende för dem och vill inte ge dem vår tid, säger Cecilia Rahbek Nöhr, även hon ordförande för Sveriges Lärare i Eskilstuna.

”Har nått vägs ände”

Måttet är rågat, menar de båda ordförandena, Magnus Klavin och Cecilia Rahbek Nöhr.

Cecilia Rahbek Nöhr.

– Vi har nått vägs ände. Vi måste fråga oss om det går att fortsätta arbeta så här mycket – och till hösten – ännu mer när 100 kollegor försvinner, utan att bli sjuka. Utan att det går ut över eleverna, säger Cecilia Rahbek Nöhr.

Magnus Klavins anser att kommunen i första hand ser skolan som en kostnad, en ”budgetregulator”.

– Det går inte att använda skolan som en budgetregulator. Skolan är viktigare än så. Skolan har en samhällsbyggande funktion. De ungdomar som går i skolan idag ska bygga morgondagens samhälle. På det viset ska inte skolan ses som en kostnad utan som en investering, säger han.

Kommer bli dyrköpt

Magnus Klavins.

I en debattartikel i lokaltidningen inför manifestationen argumenterade Sveriges Lärare och kommunal för sin sak. Responsen från politikerna uteblev.

– De har inga svar. De vet inte hur de ska lösa det, säger Magnus Klavins, men det måste de göra. Pengarna de sparar nu kommer att bli dyrköpta i en snar framtid. Eskilstuna ligger redan under betygsgenomsnittet i landet och antalet elever som inte tar sig igenom gymnasiet ökar.

Enligt Cecilia Rahbek Nöhr har det genomförts konsekvensanalyser om de kommande neddragningarna.

– Om bara hälften av konsekvenserna blir verklighet innebär det ändå att det blir ohållbart, säger hon.

LÄS MER:

Här manifesterar lärarna mot alla besparingar

Åsa Fahlén om larmen från lärare: ”Problem överallt”

NEDSKÄRNINGAR: Hundratals lärare kan bli av med jobbet

Lärare sägs upp: ”Finns inte mycket annat att ta bort”