Här tågar Helsingborg mot sparkraven på skolan

Sveriges Lärare och många fler i Helsingborg protesterade mot nedskärningar i skolan.

Hotet mot skolan engagerar Helsingborgarna.
Men de styrande undvek att närvara vid Sveriges Lärares demonstration.
– Vi ger politikerna betyget F, säger Emir Sejdic, förhandlare på Sveriges Lärare.

I ett sista försök att påverka politikerna innan budgeten klubbas i Helsingborg genomförde Sveriges Lärare en manifestation. Och engagemanget hade ökat betydligt i staden.

– Direkt efter vår förra manifestation i höstas började folk fråga om när nästa skulle genomföras. Den gången var det bara Vi Lärare men i helgen genomförde vi den tillsammans med Vision och Kommunal, säger Julie Lindh, opinionsansvarig för Sveriges Lärare i Helsingborg.

Det gav effekt. 200 personer tågade mellan Stadsparken och rådhuset.

Då tystnade politikerna

Neddragningarna har redan påbörjats.

Julie Lindh.

– Det pågår centrala förhandlingar om personalnedskärningar på sju, åtta skolor just nu. Det hävdas att orsaken är minskat elevunderlag men samtidigt har barngrupperna blivit större. Det har skett smygande med något enstaka barn till men över tid märks det. Arbetsbelastningen ökar med varje nytt barn, säger Julie Lindh.

Och i tåget skanderades slagorden:

”Säkra framtiden, satsa på skolan.”

”Barn ska känna sig trygga i skolan.”

– Politikerna levererade sina vanliga politikersvar ända tills en förskollärare berättade om barnet som sagt att det enda han ville var att det skulle finnas någon på skolan. Någon vuxen. Då hade politikern inget att säga längre, säger Julie Lindh.

Krisen har blivit värre

Emir Sejdic, förhandlingsombud från Sveriges Lärare Helsingborg och lärare på Gläntanskolan i Ödåkra, höll tal från radhustrappan.

Emir Sejdic.

– Politikerna har det yttersta ansvaret. De måste börja lyssna på oss, på skolpersonalen, på de som dagligen ser konsekvenserna av deras beslut. Vi som ser och upplever verkligheten ger politikerna betyget F.

Det uppskattades av de som kommit för att lyssna.

– Innan den ekonomiska krisen var situationen redan tuff för skolans och förskolans anställda. Men nu, med den pågående krisen, har den blivit ännu värre. Vi ser hur skolorna tvingas spara genom att slå ihop klasser, vilket leder till större elevvolymer och en ökad belastning på oss alla.

– Övertalighet bland lärare och annan personal innebär att viktig kompetens försvinner, och det är våra elever som drabbas. De drabbas genom att läraren som ger dem trygghet kommer inte vara kvar på skolan till hösten eller Specialläraren som hjälpte dem med svåra matteuppgifter får andra uppgifter, sa Emir Sejdic.

Politikerna från alla partier var inbjudna men bara oppositionspartierna var representerade enligt Helsingborgs Dagblad.

LÄS MER:

Här manifesterar lärarna mot alla besparingar

Åsa Fahlén om larmen från lärare: ”Problem överallt”

NEDSKÄRNINGAR: Hundratals lärare kan bli av med jobbet

Lärare sägs upp: ”Finns inte mycket annat att ta bort”