Sju fack protesterar i Hörby – kommunledningen anklagad för kränkningar

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Stora nedskärningar och flera fackförbund som vittnar om trakasserier från SD-styrda kommunledningen i Hörby – nu deltar Lärarförbundet i en gemensam fackprotest mot besparingar och bristande arbetsmiljö.

Här utanför Hörby kommunhus kommer sju fack gemensamt protestera efter bland annat drastiska besparingar. Foto: Jorchr - Wikimedia Commons

Under kvällen kommer Lärarförbundet att ställa upp utanför kommunhuset i Hörby tillsammans med Vision, SSR, Saco, Lärarnas Riksförbund, Vårdförbundet och Kommunal. Protesterna handlar om nedskärningar och hur kommunen hanterar facklig kritik mot arbetsmiljön.

Det stormar nämligen i Hörby. Sedan Sverigedemokraterna tog över styret i den skånska kommunen har 26 tjänstemän lämnat sina tjänster. Fem av dessa har köpts ut, till en summa av 3,4 miljoner kronor. Enligt fackförbunden Vision, SSR och Saco har personer i kommunledningen kränkt flera anställda, allt enligt SVT Skåne.

Samtidigt ska kommunen göra drastiska besparingar. För barn- och ungdomsnämnden ligger siffran kring 5 miljoner kronor.

– Vi har ett sparbeting på 1,3 procent på allt. I fredags hade vi en diskussion om hur mycket besparingarna skulle påverka arbetsmiljön. Vi har väggar som håller på att rasa i skolor, det finns förskolor det regnar in i. Det är rätt prekärt, säger Per Persson Landqvist, huvudskyddsombud för Lärarförbundet.

Men det som får honom att reagera starkast är ett inlägg på Facebook, där SD-politikern och ordföranden i barn- och utbildningsnämnden Stefan Borg riktar allvarlig kritik mot fackförbunden:

”Som facken här gör, grundlöst beskylla kommunledningen för kränkningar, hot och trakasserier, och anmäla kommunen till Arbetsmiljöverket, är ett missbruk av den frihet som intresseorganisationer fått av svenska folket… egentligen är det ett generalangrepp på folkstyret”.

– SD har gått ut och sagt att facken styr Hörby kommun. Jag tycker att det är snudd på kränkning av föreningsrätten. Det oroliga är att man säger upp folk som man inte vill ha. Man har köpt ut chefer och tjänstemän. Jag vill inte säga om det är SD som står bakom det men det har ju hänt saker det senaste året. Så kan man ju säga, säger Per Persson Landqvist.

Anmält till Arbetsmiljöverket

Bakgrunden till nämndordförandens Facebook-uttalande är att facken gemensamt skickat en begäran om åtgärd vid bristande arbetsmiljö, en 6:6a, till Arbetsmiljöverket.

– Den skrivelsen som vi har skrivit tillsammans är inte kontroversiell. Den är väldigt allmänt hållen. Vi säger inte att det finns kränkningar, vi säger att vi vill undersöka det, säger Per Persson Landqvist.

Kommundirektör Lena Mårtensson Stenudd vill inte kommentera ytterligare.

– Vi har fått en 6:6a och den är behandlad. Det är en manifestation ikväll som handlar om besparingar.

Vad kan du berätta om avhoppen från kommunen?

– Ingenting, den är kommenterad och klar. Vi har inget mer att säga i den frågan.

Är det fler avhopp på gång?

– Det finns inget mer att säga i den frågan.

Och att folk känner sig trakasserade?

– Vi har påbörjat arbetet tillsammans med Arbetsmiljöverket, jag förstår inte vart du vill komma. Det finns inte mer att säga.

Per Persson Landqvist.

Berätta om arbetet?

– Vi har gjort en skrivelse till de fackliga, det finns ett handlingsprogram, trots det har man (facken) tagit det till Arbetsmiljöverket. Vi tar det på största allvar och i övrigt finns inget mer att säga, säger Lena Mårtensson Stenudd.

Johan Ohlin (SD), ordförande i kommunfullmäktige, skickar ett klargörande från Sverigedemokraterna, där det bland annat står: ”Vi har INGET emot facken eller de fackliga representanterna. Vi står upp för den svenska modellen. Vad vi däremot å det starkaste vänder oss mot är att facken är politiserade! Vi anser att facken måste vara opolitiska och arbeta för ALLA medlemmarnas bästa utan politisk agenda.”

Enligt Johan Ohlin handlar uttalandet om att fackliga skyddsombud samtidigt är aktiva politiker, till exempel är Per Persson Landqvist aktiv socialdemokrat.

Vad menar ni med att "facken är politiserade"?

– Att man bedriver inte bara politisk kamp i parlamentet, man fortsätter samma kamp genom att man väljer ett skyddsombud som har en annan hatt på sig, säger Johan Ohlin.

Det står sju fackförbund bakom anmälan och manifestationen. Är alla skyddsombuden politiskt aktiva?

– Nej, säger Johan Ohlin.