Torsby bästa skolkommunen: ”Vi har gjort stora satsningar”

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Torsby kommun i Värmland blev etta på Lärarförbundets rankning av ”Bästa skolkommun”.
– Det har varit en politisk stabilitet och en förståelse över partigränserna i skolfrågorna, säger Peter Jonsson, (S) ordförande i Barn och ungdomsnämnden i Torsby.

SE HELA RANKNINGEN SVERIGES BÄSTA SKOLKOMMUN 2019 PÅ LÄRARFÖRBUNDET – KLICKA HÄR!

Peter Jonsson.

– Det har varit en politisk stabilitet och en förståelse över partigränserna i skolfrågorna så i år fanns det bara ett förslag till budget, säger han.

Resultaten har ökat bland eleverna och man har nästan ingen elev, som går introduktionsprogram förutom elever som går språkintroduktion innan gymnasiet.

– Vanligtvis är det tjejerna som ligger högt i betyg men även pojkarna har förbättrat sina resultat, säger Hanna Persson, Lärarförbundets ordförande i Torsby, och lärare i svenska, engelska, historia på Frykenskolan.

Hon säger att lärarna ansträngt sig för att hitta nya infallsvinklar, tagit fram böcker och textner som lockar även pojkar och fångar deras intressen.

Andelen elever med utländsk bakgrund har blivit betydligt färre i kommunens skolor.

För några år sedan utgjorde nyanlända 10 procent av kommunens invånare, men efter att Migrationsverket lade ned sina boenden så försvann många till andra kommuner på kort tid.

– Det var en superutmaning när en hel skola nästan tömdes på elever över en natt. Vi hade gärna behållit våra invandrare. De behövs verkligen i kommunen inte minst för att våra småföretag ska kunna rekrytera personal, säger Peter Jonsson.

Skolchefen Thomas Stjerndorff säger att de medvetet satsat på hög bemanning i skolorna och extra resurser. De flesta skolorna i tätorten använder tvålärarsystem i svenska, matematik och engelska men det förekommer också i NO och SO-ämnen.

– Det ger ett annat lugn i klasserna och det blir inga avbrott ifall någon av oss är sjuk. Då tar vi bara in en vikarie som extra resurs och så fortsätter den andra hålla i undervisningen. Det skapar stabilitet, säger Hanna Persson.

Lärarförbundets rankning bygger på tio kriterier som sammanvägts. Tittar man på de enskilda kriterierna så ligger Torsby högst när det gäller andelen barn som är inskrivna i förskolan.

– Förskolan har ett jättebra rykte bland våra föräldrar. Vi har en trogen personalstyrka med både äldre och yngre medarbetare. Just nu har vi 14 barnskötare som läser till förskollärare på distans i Karlstad vilket innebär att vi får allt högre behörighet, säger Peter Jonsson.

Man har också höga placeringar när det gäller resurser till undervisning (plats 13), betyg i åk 9 i förhållande till förutsättningar (plats 9) och andel elever godkända i alla ämnen i förhållande till förutsättningar (6).

I kriteriet ”andelen elever som fullföljer gymnasieutbildningen inom 3 år” har man däremot placeringen 186. Skolchefen förklarar att det beror på att över en tredjedel av gymnasieeleverna går på idrottsgymnasiet som kommunen valt att lägga på 4 år.

– Vi får inget betalt för det extra skolåret av staten så det är kostsamt för kommunen men vi vill att våra elever ska hinna med både sina teoretiska studier och sin idrott och det har varit ett lyckat beslut eftersom de är mycket ambitiösa elever, säger Thomas Stjerndorff.

Sämst placering i en enskild kategori har kommunen när det gäller sjukfrånvaron. Där hamnar man på plats 269 av 290. Det kan varken Thomas Stjerndorff, Peter Jonsson eller Hanna Persson förstå då man legat i topp tidigare. Kommunen arbetar väldigt aktivt med att förebygga sjukdom tillsammans med företagshälsovården. Skolchefen kontrollerar därför med HR-avdelningen som anger att man inom Torsby skola och barnomsorg har 4,33 procents sjukfrånvaro på 1000 timmar under 2018 och 3,53 procent under 2019 vilket är lågt.

– Något konstigt är det alltså, kanske har det skett någon form av felrapportering? säger Thomas Stjerndorff.

 

Vilken kommun satsar mest på skolan – och var finns friskaste lärarna? Se rankningen kategori för kategori här!