Svårt att nå ut till skolor i utsatta områden

Adina Broström är en av grundarna till den ideella föreningen som erbjuder skolor kostnadsfria föreläsningar om Förintelsen. Foto: André de Loisted
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

De är barnbarn till judar som överlevde Förintelsen. Genom föreningen Zikaron besöker de skolor över hela landet, men har svårt att nå ut i Malmö.

Överlevare från Förintelsen är nu få och mycket gamla. Orken att gå ut i skolor och berätta finns inte mer. För att erfarenheterna inte ska falla i glömska har barnbarn därför tagit över. Adina Broström och Nadine Gerson Flam grundade år 2013 Zikaron. Numera gör den ideella föreningen i snitt ett besök i veckan i skolor runt om i landet.

– Zikaron betyder minne på hebreiska. Vi för våra mor- och farföräldrars historia vidare, säger Adina Broström.

Föreläsarna är mellan 16 och 40 år och börjar med att berätta om just sina förfäders historia. Besöken är helt kostnadsfria för skolor, men trots det var förfrågningar från Malmöregionen länge obefintliga.

Zikaron

Erbjuder gymnasie- och högstadieskolor kostnadsfria föreläsningar. 2016 tilldelades föreningen ett stipendium från Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen. Läs mer på zikaron.se

– Samtidigt vet vi ju att läget är svårt för många judar just där och började därför ta direktkontrakt och erbjöd oss att komma, säger Adina Broström.

Inte heller då fick Zikaron napp och tillsammans skrev grundarna en debattartikel om dilemmat. Den publicerades i tidningen Sydsvenskan i februari i år. Det har gett visst resultat, enligt Adina Broström, nu har förfrågningar börjat komma även från Malmö.

– Men vi har fortfarande svårt att nå ut till skolor i utsatta områden, det är mest innerstadsskolor som hör av sig. Så är det även i Stockholm och Göteborg. Det handlar troligen om rädsla, att lärare inte alltid vågar ta debatten, säger Adina Broström.

Ny definition av antisemitism

I januari i år fastslog statsminister Stefan Löfvén att den svenska regeringen stödjer den definition som Internationella alliansen till minne av Förintelsens (IHRA) har. IHRA grundar sin definition av antisemitism på elva punkter som går längre än det som tidigare varit brukligt i Sverige, det vill säga att ”enbart” handla om direkta, personliga kränkningar eller hot mot judar. Antisemitism kan även vara att

  • exempelvis förneka Förintelsen,
  • att jämföra Israels politik med nazisterna
  • eller att hålla judar kollektivt ansvariga för staten Israels åtgärder. Samtliga elva punkter finns på www.holocaust­remembrance.com.