Här manifesterar lärarna mot nedskärningar: ”Behövs mer”

Runt 500 personer slöt upp i Sveriges Lärares manifestation i Stockholm mot nedskärningar
Foto: Meli Petersson Ellafi/Bildbyrån

Runt 500 personer slöt upp i Sveriges Lärares manifestation i Stockholm mot nedskärningar.

”Ni drar ner – när vi behöver mer!” och ”Sluta effektivisera – börja investera!”
Slagorden skallade under en klarblå himmel när Sveriges Lärare arrangerade en manifestation i Stockholm på lördagen.
– Utbildning måste få kosta, dundrade Stockholmsordföranden David Gustafsson från scenen.

Bland knoppande träd i Fatbursparken på Södermalm samlades cirka 500 personer till en manifestation både mot nedskärningarna och mot marknadsskolan.

På plakaten stod budskap som ”Jag vill planera, inte vikariera”, ”Stoppa nedskärningarna, öka skolbudgetarna” och ”Vi bär barnen – vem bär oss?”.

David Gustafsson markerade mot dagens resurstilldelning:

– Resurserna ska fördelas efter elevernas behov, inte som en fast skolpeng. Skolan är underfinansierad idag, därför måste både regering och enskilda kommuner öka sina anslag till skolan.

David Gustafsson, ordförande för Sveriges Lärare Sockholm dundrade i sitt tal mot nedskärningarna.
Foto: Foto: Meli Petersson Ellafi/Bildbyrån

David Gustafsson, ordförande för Sveriges Lärare Sockholm dundrade i sitt tal mot nedskärningarna. Foto: Meli Petersson Ellafi/Bildbyrån

Den andra ordföranden i Stockholm, Britt-Marie Selin, betonade att ”alla politiker har ansvar för misslyckandet med marknadsskolan”:

– Ni hör hur de säger att de varit naiva och blåögda. Vinden börjar äntligen vända i vår riktning, men nu är det viktigt att förändringar kommer på plats snabbt. Det behövs inte fler utredningar!

Britt-Marie Sehlin, ordförande för Sveriges Lärare i Stockholm.
Foto: Foto: Meli Petersson Ellafi/Bildbyrån

Britt-Marie Sehlin, ordförande för Sveriges Lärare i Stockholm. Foto: Meli Petersson Ellafi/Bildbyrån

Sveriges Lärare hade också bjudit in talare från andra organisationer, som Kommunal, tankesmedjan Balans och Sveriges Lärarstudenter. Mellan talen svarade publiken i kör på ramsor från scenen:

 ”Vad ska vi göra?”

”Satsa på skolan!”

”När?”

”Nu!”

”När, när, när?”

”Nu, nu, nu!”

Drog stor jubel

Följt av rungande applåder. Störst jubel och flest applåder fick nog ordföranden för Sveriges Lärarstudenter, Adam Kedert, som berättade om sin uppväxt i svensk skola:

– Vi var själva elever i ett ruttet skolsystem. Och när vi nu är ute på praktik möts vi av nedskärningar och kaos. Det var inte detta vi skrev upp oss för!

Ordföranden för Sveriges Lärarstudenter, Adam Kedert, drog ner stora applåder under sitt tal. Meli Petersson Ellafi/Bildbyrån

Och han fortsatte:

– Politikerna säger att Sverige behöver en skola i världsklass, men hur kommer det sig att nyblivna lärare har svårt att få jobb samtidigt som det är lärarbrist? Framtidens lärare vill jobba i en skola i världsklass, men då måste det bli slut på neddragningar!

”Förstår frustrationen”

Hans kollega, ordförande för Lärarstudenter Stockholm Jonas Siwe, dömde ut marknadskolan och formulerade ordet som en del i publiken redan ropat: ”strejk”.

– Om lågstadielärare går ut i strejk stannar Sverige!

Många fackligt aktiva i Stockholms kranskommuner var också på plats, däribland högstadieläraren Staffan Dahlberg på Kvarnbergsskolan i Värmdö kommun. När ropen på strejk tonat bort säger han:

– Jag förstår deras frustration, men jag har svårt att se hur vi skulle formulera våra strejkmål.

Staffan Dahlberg och kollegan Erika Engström från Värmdö konstaterar att deras kommun har skurit ner på skolan i många år. Foto: Meli Petersson Ellafi/Bildbyrån

På sin skylt har han ersatt ordet ”Budget” i budskapet ”Budget i balans” med ordet ”Barndom”.

– Vår kommun har skurit ner på skolan i många år nu, vi har tappat ett 20-tal tjänster: elevassistenter, socialpedagoger och annan kringpersonal.

Vad säger kommunledningen till er i facket?

– De vill satsa, men pengarna finns inte. Och inflationen har gjort det ännu tuffare. Men nästa år väntas i alla fall inte fler nedskärningar på min skola, säger Staffan Dahlberg.

”Tappat kämpaglöden?”

En av de mest drivande bakom dagens demonstration, förhandlingsombudet Hanna Garberg vid Sveriges Lärare Stockholm, är stolt över att de fick ihop till en manifestation igen ­– men samtidigt lite besviken över att inte fler än 500 dök upp:

– Förra året var vi 2 500 personer, kanske var det arbetet med avtalsrörelsen som gjorde att inte fler hade ork att komma den här gången. Eller har vi tappat en del av kämpaglöden från i fjol?

Tillsammans med Linn Santeson ligger hon bakom det populära Instagramkontot ”Sthlmsskolorlarmar” som har över 7 000 följare. De har länge protesterat mot konsekvenserna av friskolesystemet.

Anslöt du dig till talkören nyss som propagerade för strejk?

– Ja, faktiskt, även om det kanske är kontroversiellt när jag nu har Sveriges Lärare-västen på mig. Men jag tror att vi skulle kunna få effekt om vi formulerade ett tydligt sifferkrav: så här många timmar behöver vi i förberedelse- och planeringstid.

LÄS ÄVEN:

NEDSKÄRNINGAR: Hundratals lärare kan bli av med jobbet

Här måste föräldrarna hjälpa till efter besparingarna

Tuffa sparåtgärderna – kommunen sänker lönerna