Nedskärningskaoset: Två lärare anklagade för misshandel

Läraren.se har skrivit om nedskärningarna på Nytorpsskolan, och hur de slår mot personal och elever,
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Kaos råder på en av Sveriges mest utsatta skolor. Under onsdagen var endast 11 av 27 lärare i tjänst, på grund av covid-pandemin. Samtidigt gör nedskärningarna att stök och våld eskalerar. Nu är två lärare anmälda för misshandel, efter att försökt skydda andra barn på skolan – enligt en kollega.

LÄS: FÅTT NOG AV VÅLDET – ANMÄLER TILL ARBETSMILJÖVERKET

– Vår organisation är så slimmad. Det händer saker, säger Joachim Svärd, Lärarförbundets skyddsombud på Nytorpsskolan i Hammarkullen.

F-9-skolan är en av dem som dras med miljonskulder efter omorganisationen i Göteborgs stad, och kraven på budget i balans har tvingat rektor Else-Marie Hallqvist att s personal. Under 2020 har 24 personer försvunnit.

LÄRARFÖRBUNDET: KOMMUNEN DRAR BORT RESURSER MEN ÖKAR KRAVEN

Bristen på vuxna i korridorerna har gjort att stök, hot och våld eskalerat.

– Att det blir våld beror på att vi är för få. Vi hade en välfungerande skola i våras. Vi var på gång. Alla resultat var på väg uppåt. Sen plötsligt ska vi bort med personal. Det är för lite folk, säger Joachim Svärd.

”Vågar inte ingripa”

Han kan inte berätta så mycket om de två händelserna som grundskoleförvaltningen nu utreder, och som gör att lärarna enligt praxis är avstängda. Joachim Svärd säger att det i båda fallen handlar om lärare som försökt att hantera stökiga situationer, bland annat för att skydda andra barn på skolan. Skolan har stängt av två elever.

– Det har varit händelser som gör att man som lärare inte vågar ingripa, och känner att man en rädsla för att inte bli uppbackad av förvaltningen. Man måste lyssna på elever – men man måste lyssna på lärare också, säger Ylva Ljung, Lärarförbundets huvudskyddsombud.

Lärare har tidigare blivit dödshotade och misshandlade av elever på skolan.

– Den stora grejen, skillnaden mellan oss och andra utsatta skolor, är att de inte har den stora mängden kriminella förebilder, som vi har, säger han.

Då kommer förvaltningen

Under torsdagen kommer delar av grundskoleförvaltningen på besök för att prata med lärarna på skolan.

– Det här är det allvarligaste jag varit med om under mina år som fackligt engagerad. Det värsta i Göteborg, och kanske i hela Sverige just nu. ​Situationen på för lärarna på skolan är så tung i och med höstens nedskärningar, det berör all personal, säger Ylva Ljung.
Hon har anmält grundskoleförvaltningen till Arbetsmiljöverket, på grund av arbetsmiljön på skolan. Det skedde i samarbete med Lärarnas Riksförbund.

Covid slår hårt

Samtidigt gör covid-pandemin lärarna ännu mera sårbara.

Under onsdagen fanns 11 av 27 lärare på plats, för att undervisa 17 klasser och fyra särskilda undervisningsgrupper.
Under torsdagen går högstadiet över till distansundervisning.

– Majoriteten av eleverna är okej. Men för många är för oroliga. Det händer för mycket, de har dålig koll på sig själva. Och de som sköter sig får ingen bra utbildning, säger Joachim Svärd.

Läraren.se söker Lena Nyberg, områdeschef vid utbildningsförvaltningen.

LÄSTIPS: 
GÖTEBORGS STAD VILL STRYKA SKOLSKULDER
GAMLA SKOLSKULDER KAN BLI FRISKOLEVINSTER