Hamid & Maria: ”Sitter respekten i kavajen?”

Låt inte debatten fastna i snack om ytliga, yttre attribut, utan låt det handla om skolkultur i stort, säger Hamid Zafar och Maria Wiman som diskuterar skoluniform, mjukisbyxor och ordningsregler i nya poddavsnittet.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Skolchefen Hamid Zafar och högstadieläraren Maria Wiman är helt klart oense om huruvida skoluniform är en bra idé. Kan man verkligen bryta en osund kultur på en skola genom en speciell klädkod?

Vi tar avstamp i debatten om förbudet av becknarväskor och mjukisbyxor på Jensens friskola i Göteborg, och borrar oss vidare in i problemet.

– Enligt Skolverket är det inte okej. Man ska inte få lägga sig i klädval. Detta är bara en ytlig åtgärd för att försöka lösa djupare problem, säger Maria och fortsätter:

– För mig var det viktigt att visa min identitet när jag gick i skolan. Själv såg jag ut som ”hej-kom-och-hjälp-mig” med strumpbyxor som jag klippt sönder med sax, men jag gick ju ändå ut med väldigt höga betyg. Jag tror inte att elevers eventuella stökighet sitter i kläderna.

Hamid Zafar tycker däremot att skoluniform är en rätt bra idé. Det kan vara ett litet steg för att förändra kulturen i skolan, tror han.

– Jag skulle inte ha något emot skoluniform. Jag tror inte att en struken skjorta löser problemen i skolan, det här är verkligen ingen quick fix, men det handlar i grunden om vår skolkultur och hur vi kan förändra den. Skolan har odlat en bild av sig själv som mesig och att vi tillåter i princip vad som helst.

Lyssna på Hamid & Maria här!