Elevhälsan per kommun – så stor är skillnaden

I genomsnitt kostar elevhälsan i kommunala skolor 3 740 kronor per elev och år, enligt Skolverket. Men variationen är stor i landet. Foto: iStock
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Skillnaderna är stora när det gäller kommunernas kostnader för elevhälsan.
Malå satsar drygt 11 000 kronor per elev på elevhälsan medan Tomelilla lägger knappt 2 000 kronor.

Det finns ingen statistik på hur välbemannad elevhälsan är i olika kommuner. Deras kostnader för elevhälsan kan däremot ge en indikation. I genomsnitt kostar elevhälsan i kommunala skolor 3 740 kronor per elev och år, enligt Skolverket. Men variationen är stor i landet.

Tomelilla betalar 1 900 kronor per elev. Skolchefen Johan Holmqvist säger dock att siffran är missvisande på grund av hur kommunens kostnader redovisats.

– Kostnaden för bland annat skolkuratorer har redovisats under socialtjänsten och inte under elevhälsan. Det har vi ändrat nu, men syns fortfarande på fjolårets siffror, säger han.

Enligt Johan Holmqvist är den verkliga kostnaden 4 700 kronor per elev. Han hävdar att

Tomelilla, som har 1 200 elever på sex grundskolor, är väl bemannad i elevhälsan. Här finns fyra kuratorer, fyra skolsköterskor, en psykolog, fyra specialpedagoger samt en skolläkare på två timmar i veckan. De ingår i ett centralt elevhälsoteam med en egen chef.

– Kuratorer och skolsköterskor sitter ändå ute på skolorna, men vissa har ansvar för två skolor. De flesta små och medelstora kommuner har en central elevhälsa för att säkra att alla skolor har tillgång till den, säger Johan Holmqvist.

LÄS MER Elevhälsan kraftigt underbemannad – får kritik

Malå: ”Vi satsar på elevhälsa”

Malå i Västerbottens län har högst kostnad för elevhälsa i landet: 11 420 kronor per elev. Även här menar skolchefen, Erik Lindblom, att siffran ger en sned bild av redovisningsskäl. Flera anställda har redovisats under grundskolans kostnader för elevhälsa, fastän de till stor del arbetar i vuxenutbildningen eller har andra arbetsuppgifter. Malå är en väldigt liten kommun med bara 360 elever, vilket innebär att kostnaden per elev blir hög för varje anställd. I skolans elevhälsa ingår även en studie- och yrkesvägledare. 

– Jag vågar påstå att vi satsar på elevhälsa och är stolta över att ha lyckats knyta till oss alla yrkeskategorier, trots vår litenhet. Men en mer rättvis siffra vore runt 6 000 kronor per elev, säger Erik Lindblom.

Friskolor lägger mindre pengar på elevhälsan än kommunala skolor: 3 080 kronor per elev i genomsnitt, enligt Skolverket.

Toppen och botten bland kommunernas elevhälsa

Kommunerna som lägger MEST Kommunerna som lägger MINST

Malå             11 420

Tomelilla       1 900

Simrishamn   10 270

Nacka            2 020

Markaryd      9 360

Nordmaling   2 090

Lilla Edet       8 770

Salem            2 240

Vilhelmina    8 540

Huddinge      2 270

Sotenäs         8 360

Åmål             2 290

Hofors           8 290

Vetlanda       2 390

Gnesta          8 240

Kungälv         2 430

Bjuv               7 570

Växjö             2 470

Arjeplog        7 260

Robertsfors   2 480

Hur mycket lägger din kommun på elevhälsa? Se hela listan här!