Skolor stänger efter ökad smittspridning

Flera skolor går över till distans sista dagarna innan jullovet på grund av smittspridningen. Idrottsläraren Alexander Skytte hade gärna sett ett tidigarelagt jullov.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Smittspridningen ökar på flera skolor runt om i landet. Med bara ett fåtal dagar kvar till jullovet väljer nu flera skolor i landet att stänga och många elever tvingas till distansundervisning.

LÄSTIPS: Wiman: Skolan tycks vara en Twilight zone

Hos Alexander Skytte, idrottslärare på en F-6 skola norr om Stockholm saknas flera elever. I en Twitterpost ber han om att få ta jullov.

– Det är väldigt svårt att bedriva undervisning för fem elever, i alla fall inom idrott och hälsa. Jag får kasta ut min planering och göra någon halvmesyr. När det är tre skoldagar kvar till jullov är det enligt mig mer lämpligt ur ett smittskyddsperspektiv att ta ledigt nu och eventuellt ta igen undervisningstiden nästa termin, säger Alexander Skytte till Läraren.se.

Folkhälsomyndigheten har aviserat nya åtgärder, men det är oklart om någon av dessa kommer att gälla skolan.

I hela landet stänger skolor och julavslutningarna stryps.

Efter rekommendation från smittskyddsläkaren i region Jämtland, går nu högstadiet och gymnasiet i Sveg i Härjedalen kommun över till fjärrundervisning under höstterminens sista dagar – och julavslutningen ställs in.

"Vi rekommenderar att alla elever och all personal på Södra skolan och Härjedalens gymnasium testar sig för covid-19 under fredagen", säger Tina Svensson Hammargård, chef för bildningsförvaltningen, på Härjedalen kommuns hemsida.

"Överväga tidigt jullov"

I Blekinge håller minst tre grundskolor stängt under fredagen – men det kan bli fler, varnar Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i region Blekinge.

Han säger till SVT Nyheter Blekinge att han tycker att man bör överväga att tidigarelägga jullovet, men att det är upp till huvudmannen att ta det beslutet:

– Vi har haft (smitta i) någon klass varje dag skulle jag vilja säga. Det finns stor risk att det blir fler klasser där man ser en smittspridning där det finns behov av ytterligare provtagningar och ytterligare klasser som kanske behöver vara hemma i väntan på provsvar.

Öppet vid behov

Även flertalet skolor i Dalarna har drabbats hårt. En skola i Leksand har skickat hem elever i omgångar för provtagning, men skolan kommer inte att stänga, uppger kommunen på sin hemsida. Däremot har en friskola i samma kommun och två skolor i Borlänge gått över till distansundervisning efter ökad smittspridning under veckan.

– Men vi finns öppet för de elever som behöver vara här, det kan ju vara föräldrar som har samhällsviktiga jobb, säger Maria Pettersson rektor vid Kvarnsvedens skola i Borlänge, till Sveriges Radio P4 Dalarna.

Även en skola i Hudiksvalls kommun kommer att bedriva fjärrundervisning till och med måndag på grund av att mer än hälften av personalen är borta. I veckan konstaterades tre fall av covid i årskurs tre, men än så länge har inga fall bland personalen upptäckts, skriver de på kommunens hemsida.

I Halmstad infördes fjärrundervisning för samtliga elever på en skola från och med årskurs fyra till årskurs nio i förebyggande syfte då flera elever har insjuknat men ej fått provsvar ännu, enligt P4 Halland.

LÄS ÄVEN

FHM: Ja till klassrum, nej till fikarum

Så pudlar Anna Ekström om löftet